Cevaplar (2)
Mazda MPV 2.0 DITD (RF) modellerindeki intercooler çatlağı, motorun yüksek titreşim karakteristiği ve termal genleşme farklarından kaynaklanan tipik bir sorun. Siyah duman ve çekiş kaybı, turbo basıncının bu çatlaklardan sızması nedeniyle hava-yakıt karışımının zengin kalmasından (oksijen yetersizliği) kaynaklanıyor. Sorunun çözümü için iki ana yolun var:
- Tamir (Alüminyum Kaynak/Kazan Değişimi): Eğer çatlak metal peteklerdeyse Argon kaynağı yapılabilir ancak plastik kazan birleşim yerindeyse yapıştırma veya presleme uzun vadeli çözüm olmaz.
- Custom İntercooler: Mevcut intercooler ölçülerine göre komple alüminyum bir ünite yaptırmak, plastik kazan riskini ortadan kaldırır.
Öncelikle bir duman testi (smoke test) yaptırarak kaçağın tam noktasını belirle. Eğer kaçak çok büyükse, turbo mili fazla devir çevirip (overspeed) turboya da zarar verebilir, süreci çok uzatma.
Valla 2026 başında ben de niyetlendim bu arabaya ama sırf şu parça tedariği yüzünden vazgeçtim. Sharan'ın parçası bakkalda bile var ama Mazda'da bir intercooler patlasa araba en az 10 gün yatar. Bu sorunla uğraşacağına düzgün bir kaynakçı bulup yamalatıp satmak en mantıklısı bence.
Aynı aracı 3 yıl kullandım, 280 binde sattım. O siyah duman sadece intercooler değil, EGR valfi tıkalıysa ondan da yapar. Eğer intercooler kesin çatlaksa Ankara'da Şaşmaz'da radyatörcü Adnan usta var, o bu işin piri, bir ona danış derim.
Moruk o intercooler'ı plastik kazanlıysa hiç tamirle uğraşma, o basınçta yine patlar. Geçen yaz başımıza geldi, sanayide alüminyumdan komple yeniden büktürdük 14 bin liraya patladı ama ömürlük oldu. Parça kodu RF4F-13-550 diye geçer, piyasada temizini bulman imkansıza yakın.