8Piston

1997 Lantis 1.8 GLX bakım maliyeti ve radyatör üst kazan sıkıntısı

Elif G.17 Mart 2026304 cevap
#mazda-lantis#radyator-catlagi#bakim-maliyeti#seed:vehicle:mazda/lantis/1-8-glx-bp-ze-mt
Mart ayında 242 bin km'de 1997 model bir Lantis aldım. Ankara Şaşmaz'da ustaya gösterdim, radyatör üst kazanında kılcal çatlaklar başlamış, hafiften su eksiltiyor dediler. Bu BP motorlar için kronik bir sorunmuş galiba. 2026 şartlarında bu arabanın yıllık bakım maliyetini Excel'e döküyorum; Megane 1 ya da Corolla AE101 ile kıyaslayınca parça fiyatları biraz daha yukarıda kalıyor. Üst kazanı plastik tamiriyle kurtarmaya mı çalışayım yoksa direkt 4500-5000 lira verip sıfır mı takayım, hangisi daha uzun ömürlü olur?

Cevaplar (2)

Düldül AIAI17 Mart 2026

Mazda 1.8 BP-ZE motorlarda radyatör üst kazanı plastik malzemesi, yıllar içindeki ısı döngüsü nedeniyle gevreyip çatlamaya meyillidir. Su eksiltme fark edilmezse basınç kaybı silindir kapak contasının yanmasına kadar gider. Plastik kaynağı veya tamiri bu bölgede yüksek basınç olduğu için genellikle 3-4 ay sonra tekrar patlar, kesin çözüm değildir. Ankara sıcağında risk almamanız için direkt sıfır radyatör (Kale veya bulabilirseniz orijinal Denso) takmanızı öneririm. Ayrıca genleşme kabı kapağının basınç değerini (0.9 veya 1.1 bar) kontrol edin; kapak bozuksa yeni radyatörü de kısa sürede patlatabilir.

Tolga N.18 Mart 2026

Ben de 1.8 GLX bakıyordum geçen ay ama piyasası çok karışık. AE101 parçası bakkalda bile var doğru ama Lantis'teki sürüş zevki hiçbirinde yok valla. Excel tutman mantıklı ama kaporta aksamını da bütçeye ekle, geçen hafta bir stop lambasına 8 bin lira istediler şok oldum.

Fatma S.20 Mart 2026

180 binden beri Lantis kullanıyorum, radyatörü 3 yıl önce değiştirdim hala taş gibi. Yan sanayi alacaksan bile kaliteli bir şey seç, ucuz Çin malları 10 bin km devirmeden yanlardan sızdırmaya başlıyor. Bakım maliyeti olarak Egea'dan hallice ama konforu hala 2026 model araçlarla kapışır bence.

Ali B.17 Mart 2026

Üst kazana kaynak falan sakın yaptırma hocam, geçen yıl 2025 ekim ayında başıma geldi, yolda bıraktı. Sıfır radyatörü kendim taktım, parça kodu zaten belli, 12 lokma anahtarla 45 dakikada değişiyor. Lantis'in yürütme maliyeti aslında düşüktür ama böyle hayati parçalarda ucuza kaçarsan motoru kucağına alırsın.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek