Cevaplar (2)
Lantis'teki 4 ileri otomatik şanzımanda bahsettiğin 1-2 vuruntusu gerçekten de tipik bir belirti. Sorunun temel kaynağı şanzıman yağ soğutucusunun (heat exchanger) zamanla tıkanması ve şanzıman yağının aşırı ısınarak selenoidlerin içindeki hassas valfleri aşındırmasıdır. Sadece selenoid değişimi kısa vadede çözüm sunabilir ancak asıl problem hidrolik beyindeki basınç kaybıysa şanzımanın indirilmesi gerekebilir. Şu anki piyasada komple revizyon 40-60 bin TL bandındayken, harici bir yağ soğutucu kit takıp selenoid temizliği yapmak 10-12 bin TL civarına mal olur. Almadan önce bir OBD cihazıyla P0700 serisi hata kodu var mı baktır, eğer 'shift solenoid' hatası varsa pazarlıkta en az 50 bin TL düşmeye çalış.
Aynı arabanın 200 binde olanını geçen yıl sattım, o vuruntu bende de vardı. Şanzıman yağını değiştirmekle falan geçmiyor boşuna masraf etme abi. Ben harici soğutucu taktırdım Ankara'da, biraz rahatladı ama o kütleme tamamen kesilmedi. Eğer şanzıman daha önce hiç açılmadıysa 215 binde o selenoidler bitmiştir zaten, valla iyi cesaret Lantis otomatiğe girmek.
Basınç testine sokmadan alma. 1-2 geçişindeki o sarsıntı sadece selenoid değil, doğrudan vites grubunun içindeki balataların aşınmasından da olabilir. Yağ çubuğunu çek bak, eğer yağ rengi siyaha yakınsa ve yanık kokusu geliyorsa o şanzıman bitiktir. Sadece selenoid diyerek milleti kandırıyorlar, beyin tamiri gerekirse İzmir'de düzgün yapan yer bir elin parmağını geçmez.