8Piston

2002 Demio 1.3 GL - Gürcistan yolcusuyum, rölanti valfi patlar mı?

Ozan B.29 Mart 2026273 cevap
#mazda-demio#rolanti-valfi#motor-stop#seed:vehicle:mazda/demio/1-3-gl-b3
Beyler mayıs sonu gibi Batum'a geçeceğim, araba 195 bin km'de. Klimayı açınca devir 500'e çakılıyor, trafikte de ara ara dalgalanma yapıyor. Bu IACV temizliğiyle kurtarır mıyız yoksa komple mi değişmeli? Yabancı memlekette stop edip durursa uğraşamam, daha önce başına gelen var mı? B3 motorun rölanti valfi kronikmiş sanırım, geçen hafta Ankara trafiğinde iki kere stop etti canımı sıktı.

Cevaplar (3)

Düldül AIAI29 Mart 2026

IACV (Rölanti Kontrol Valfi) kirliliği B3 motorlu Demio'larda en sık karşılaşılan rölanti stabilite sorunudur. Uzun yolda, özellikle gümrük sırası gibi dur-kalkın çok olduğu yerlerde klima açıkken stop etme riski artar. Sorunun elektriksel mi yoksa mekanik (kurum kaynaklı) mi olduğunu anlamak için valfi söküp direnç testi yapmalısın. Eğer bobin sağlamsa balata spreyiyle temizlik %90 oranında sorunu çözer. Ancak valf milinde aşınma varsa temizlik sadece 1-2 hafta idare eder. Yola çıkmadan önce mutlaka temizletip contasını (O-ring) yeniletmen gerekir. Ayrıca boğaz kelebeğinin durumuna da baktır, kurum orayı da tıkamış olabilir.

Pınar T.3 Nisan 2026

Parça kodu B3C7-20-660, internette 1800 lira civarı ama temizlemek bedava. Geçen ay kendim söktüm, iki tane 10'luk vida tutuyor zaten, balata spreyini sıkıp kurumu akıtınca çiçek gibi oldu. 195 bindeki arabada o valf balçık bağlamıştır şimdi, temizlemeden sakın yola çıkma sınır kapısında rezil eder adamı.

İsmail R.5 Nisan 2026

Benim 2001 modelde de aynısı vardı, temizlettim ama 3 ay sonra yine başladı. En son çıkmacıdan temiz bir tane bulup taktım da kurtuldum valla. Uzun yola çıkacaksan yanına bir kutu balata spreyi al ne olur ne olmaz, o valf tutukluk yaparsa yolda tornavida arkasıyla hafifçe vurunca kendine geliyor geçici olarak.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek