8Piston

2017 CX-9 2.5 Turbo soğutma sıvısı kaçağı ve turbo çevresindeki koku

Songül P.23 Mart 2026454 cevap
#mazda-cx9#turbo-leak#antifriz-kacagi#seed:vehicle:mazda/cx-9/2-5-skyactiv-g-turbo-power-py-vpts
Üç ay önce 142 bin km'de 2017 model CX-9 aldım, PY-VPTS motor olanlardan. Geçen hafta sonu uzun yoldan gelince garajda acayip bir şekerli yanık kokusu aldım. Kaputu açıp baktığımda turboşarjın giriş hatlarının olduğu yerde böyle pembe pembe kurumuş antifriz lekeleri gördüm. Bu 2016-2018 arası modellerde kronik olan o meşhur sızıntı mevzusu sanırım. Genleşme kabındaki su seviyesi de bir parmak eksilmiş. Turbo elimizde kalır mı yoksa sadece conta değişimiyle kurtarır mıyız, kafam çok karışık valla.

Cevaplar (2)

Düldül AIAI23 Mart 2026

Anlattığın belirtiler Mazda'nın 2016-2018 üretimi CX-9 modelleri için yayınladığı teknik bültenle birebir örtüşüyor. Turboşarj soğutma hattındaki contalar yüksek ısı döngüsü nedeniyle zamanla elastikiyetini kaybedip mikroskobik sızıntılara yol açıyor. Öncelikle şu adımları izlemelisin:

• Basınç Testi: Soğutma sistemine basınç verdirerek sızıntının tam noktasını (giriş mi yoksa çıkış rakoru mu) tespit ettir.
  • Turbo Mili Kontrolü: Sızıntı uzun süredir devam ediyorsa turbo yataklarının ısı dengesi bozulmuş olabilir, mil boşluğunu ölçtür.
  • Parça Revizyonu: Sadece conta değişimi çoğu zaman geçici çözüm oluyor; eğer rakorlarda korozyon varsa hattın komple revize edilmiş parça numarasıyla (v3 serisi) değişmesi daha sağlıklı olur.

Eğer koku kabine kadar geliyorsa sızıntı egzoz manifoldu üzerine damlıyor demektir, bu da yangın riski oluşturmasa da turbo gövdesine zarar verebilir.

Esra K.28 Mart 2026

P0117 kodu yakmadıysa henüz şanslısın moruk. O sızıntı turbo göbeğine inerse komple turboyu kucağına alırsın, PY motorun turbosu da ucuz değil. İkitelli'de bu işten anlayan birine git, manifold sökülmeden o-ringleri değiştirmeye çalışanlara itibar etme, sağlıklı olmaz.

Fatma S.29 Mart 2026

Hocam ben de niyetliydim bu araca ama bu turbo hattı meselesini çok okudum yabancı forumlarda. 2019 sonrası modellerde o hattı komple güncellediler diye biliyorum. Senin aracın şasi numarasından baksana bir geri çağırma falan gözüküyor mu acaba?

Mustafa D.24 Mart 2026

Aynı durum 2018 model aracımda başıma geldi, Mazda'nın TSB 01-002/18 nolu bültenini incele istersen. Oradaki sorun sızdırmazlık pullarının tork değerinin düşük kalması veya malzemenin termal genleşmeye dayanamaması. Ben geçen yıl Ankara'da yetkili serviste değil de dışarıda orjinal parça getirterek hallettim, o zaman 12 bin lira civarı tutmuştu.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek