Cevaplar (3)
Tanımladığın sorun Mazda CX-7 2.3 DISI modellerinde sıkça görülen klima kompresör kavrama (clutch) ve termal sigorta arızasıyla birebir örtüşüyor. Sistemdeki manyetik kavrama bobini ısındığında termal sigorta devreyi kesiyor veya balata boşluğu (air gap) aşındığı için elektromıknatıs artık kavramayı çekemiyor. Eğer kompresör kilitlenmediyse (ki soğutma başladığına göre kilitli değil), komple kompresör değiştirmene gerek yok. Sadece kavrama seti ve bobini değiştirerek sorunu çözebilirsin. 2026 güncel parça fiyatlarıyla yan sanayi setler 5-7 bin TL, orijinali ise 15 bin TL civarında. Ancak bu motorun ısı yükü yüksek olduğu için bobin değişirken mutlaka sistemin basıncını da kontrol ettir; yüksek basınç kavramaya aşırı yük bindirip tekrar yakabilir.
Kardeş boşuna gaz basıp para harcama, sorun kesin elektrikli. Bobin sargısı direncini ölçtür, yüksek ihtimalle açık devre veriyordur. Kompresörü sökmeden sadece sağ teker davlumbazını aralayıp debriyaj setini değiştirebiliyoruz, işçiliği biraz uğraştırır ama 2-3 saatlik iş.
Benzerini geçen yıl yaşadım, servis 18 bin istedi ben 900 liraya bobini kendim hallettim. Kasnağın önündeki pulu (shim) söküp aralığı 0.3mm civarına düşürünce mıknatıs daha rahat tutuyor. Eğer bobin sağlamsa sadece o pul ayarıyla bile kurtarma ihtimalin var, ustaya bi sor derim.
Bu arabayı alacaksan klima en küçük derdin olsun hocam, o km'deki DISI motorun zincir sesini ve turbo boşluğunu iyi kontrol ettir. Klima masrafını fiyattan 10-15 bin lira düşmeye çalış, satıcı 'gaz bitmiş' diyorsa zaten işi yokuşa sürüyordur.