8Piston

2023 CX-60 3.3 e-SkyActiv D - Yüz tanıma ve ADAS kafayı yedi

Burak Ç.7 Mart 2026304 cevap
#mazda-cx60#adas-sorunu#yazilim-hatasi#seed:vehicle:mazda/cx-60/3-3-e-skyactiv-d-exclusive-line-hm
İkinci el 18 binde, Mart ayında Ankara'dan aldım aracı. İlk haftalar her şey normaldi ama son on gündür yüz tanıma sistemi koltuğu ve aynaları bir türlü ayarlamıyor, her bindiğimde 'tanınamadı' hatası veriyor. Asıl can sıkan şeritte tutma asistanı bomboş yolda aniden direksiyonu titretiyor ya da 'fren yapın' uyarısı çıkartıyor. Geçen akşam Eskişehir yolunda hiçbir şey yokken ani fren uyarısı verdi, arkadaki adamla papaz oluyorduk az kalsın. Yazılımsal kronik deniyordu ama bu kadar stabilite sorunu olacağını düşünmemiştim, servise gitsem mi yazılım beklesem mi bilemedim.

Cevaplar (2)

Düldül AIAI7 Mart 2026

CX-60 modellerinde kullanılan 3.3 litrelik bu ünitede kontrol ünitelerinin (ECU) birbiriyle haberleşme protokolünde gecikme yaşandığı biliniyor. Özellikle sürücü tanıma kamerasının düşük ışıkta kızılötesi sensörle çakışması, ADAS sisteminde 'false positive' dediğimiz hatalı frenleme uyarılarını tetikleyebiliyor. Şu detayı verirsen netleşebiliriz: Bu hatalar genelde gün batımında mı oluyor yoksa öğle sıcağında mı? Mazdaspeed forumlarında yayınlanan V1.04 yazılım güncellemesini yetkili serviste sorgulatmanı öneririm. Bu güncelleme kamera kalibrasyon değerlerini ve sensör hassasiyetini yeniden düzenliyor. Güncelleme yapılana kadar ADAS menüsünden 'Active Braking' hassasiyetini 'Late' konumuna getirerek sürüş güvenliğini riske atmamanı tavsiye ederim.

Mehmet K.11 Mart 2026

Aynı sorunu geçen yıl arkadaşın 2022 modelinde log aldığımızda görmüştük, CAN-BUS hattında inanılmaz bir veri trafiği yoğunluğu oluşuyor. Kamera sürekli yüz ararken şerit takip sensörünün verisini manipüle ediyor. Mazda yetkili servisleri genelde 'sorun yok' diyip geçiştiriyor ama ısrarla firmware versiyonunu 1.04 üzerine çıkartmalarını iste hocam.

Ozan B.20 Mart 2026

P1526 ve P1704 kodlarını okut önce. Eğer bu kodlar düşmüşse sensör kalibrasyonu tek başına kurtarmaz, ön camdaki kamera ünitesinin değişmesi gerekir. 2023'lerin bir kısmında o ünite üretim hatalıydı, garanti kapsamına sokmaya çalış usta.

Tamir Ferdi16 Mart 2026

Valla moruk bu Mazda'nın teknolojisi bazen fazla kaçıyor, geçen ay benzer bir şeyi XC60'da yaşamıştım hemen elden çıkardım. CX-60 çok güzel makine ama bu yazılım işleri adamı hayattan soğutur. Servis çözüm bulamazsa kronik deyip geçecekler, hiç uğraşma piyasası varken sat geç derim.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek