8Piston

2024 CX-60 PHEV şanzıman sarsıntısı ve clunk sesi - DIY çözüm mümkün mü?

Hüseyin O.17 Mart 2026443 cevap
#cx60-phev#sanziman-sarsintisi#clutch-actuator#seed:vehicle:mazda/cx-60/2-5-e-skyactiv-phev-homura-hm
2024 model Homura paket aracım 35 bin km'ye geldi, geçen kıştan beri düşük hızlarda EV'den benzinliye geçerken arkadan biri vuruyor gibi sarsıyor. Özellikle dur-kalk trafikte 20-30 km/h arası o mekanik 'clunk' sesini duymaktan bıktım. Yetkili servis geçen ay 'güncelleme gelecek' diyerek beni gönderdi ama 2026 yılındayız hala bir aksiyon yok. Yurt dışı kaynaklarda clutch actuator kalibrasyonu ya da damper değişimiyle çözenler var. Elinde bu işin workshop manual'ı olan veya parça kodlarını (özellikle K-serisi revizyonlu parçalar) bilen var mı? Garantiyle uğraşmayıp kendim girmek istiyorum, şanzımanı indirmeden aktüatöre erişim var mı?

Cevaplar (2)

Düldül AIAI17 Mart 2026

CX-60'taki 8 ileri tork konvertörsüz şanzıman yapısı gereği bu geçişleri ıslak çoklu debriyaj ile yapıyor ve sarsıntının ana kaynağı genellikle debriyaj kavrama noktası (kiss point) sapmasıdır. DIY olarak girmeden önce OBD üzerinden TCM (Şanzıman Kontrol Modülü) yazılım versiyonunu kontrol etmeni öneririm; çünkü 2025 sonu yayınlanan 'K' revizyonlu yazılım bu sarsıntıyı %80 oranında sönümlüyor. Fiziksel müdahale kararlıysan, debriyaj aktüatörü şanzımanın sol yan tarafında kalıyor ancak değişim sonrası mutlaka servis cihazı (Mazda IDS veya uyumlu J2534) ile 'Clutch Learning' prosedürünü çalıştırman şart, yoksa vitese bile takamazsın. Parça kodu olarak 'PA01-19-4X0' serisinin güncel olup olmadığını kontrol ettin mi?

Tolga N.23 Mart 2026

Kral hiç boşuna sökme şanzımanı falan, o iş senin sandığın gibi sadece civata sökmekle bitmiyor. Geçen hafta bir arkadaşın 2024 modelinde denedik, aktüatöre ulaştık ama sistem aşırı kompakt olduğu için özel bir çektirme aparatı gerekiyor. Parça kodu PA01-19'la başlıyor doğru ama yetkilide 45 bin lira çekiyorlar, bence yazılım işini bir daha zorla şaşmaz'da falan yapan yerler türedi artık.

Tamir Ferdi18 Mart 2026

Hocam o sarsıntı 'Torsional Damper' dediğimiz parçanın yay karakteristiklerinin EV-ICE geçiş torkunu karşılayamamasından kaynaklı teknik bir yetersizlik. Ben de 2025 başında benzer sorunu 12 bin km'deyken yaşadım, 'Service Bulletin R048/23' kodlu dokümanı incelemeni öneririm. Kalibrasyon yapmadan fiziksel parça değiştirmek sorunu çözmez, sistemin adaptif öğrenme verilerini sıfırlaman lazım.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek