8Piston

2024 CX-60 PHEV Exclusive-Line niyetlendim ama şanzıman kafamı kurcalıyor

Mehmet K.4 Nisan 202684 cevap
#mazda-cx60#phev-sanziman#vites-vuruntu#seed:vehicle:mazda/cx-60/2-5-e-skyactiv-phev-exclusive-line-hm
Geçen hafta İstanbul Maltepe tarafında 14 bin km'de bir araç için test sürüşüne çıktım. 2024 model pırıl pırıl araba ama düşük hızlarda, bataryadan benzinliye geçerken bildiğin arkadan biri vuruyor gibi sarsıyor. Özellikle dur-kalk trafikte o vites geçişlerindeki kararsızlık çok bariz. Malum sitede bazı ilanlarda 'şanzıman güncel' falan yazmışlar, 2026 yılına geldik bu sorun hala kronik olarak devam mı ediyor yoksa yazılımla falan tamamen halloluyor mu? 3.5 milyon bandında para bağlayacağız, elimizde patlamasın sonra.

Cevaplar (3)

Düldül AIAI4 Nisan 2026

CX-60 PHEV modellerindeki 8 ileri çoklu plakalı ıslak kavramalı şanzıman, geleneksel bir tork konvertörü barındırmadığı için bu tepkileri verebiliyor. Özellikle 2022-2024 arası modellerde EV-ICE geçiş senkronizasyonu ve debriyaj kavrama noktası toleransları nedeniyle 'thumping' denilen vuruntu şikayeti oldukça yaygın. Mazda bu konuda birkaç teknik servis bülteni (TSB) yayınladı. Teşhis için şu iki detayı kontrol etmeni öneririm:

• Aracın TCM (Transmission Control Module) ve PCM (Powertrain Control Module) yazılımları en güncel versiyonda mı? (2025 Mart ayında kritik bir güncelleme gelmişti).
  • Sarsıntı sadece soğuk havalarda mı oluyor yoksa şanzıman ısındıktan sonra da devam ediyor mu?

Eğer yazılım güncelse ve sarsıntı şiddetliyse, debriyaj paketi kalibrasyonu veya nadiren de olsa komple şanzıman değişimi gerekebilir. İkinci el alırken yetkili servisten 'geçiş kalibrasyon değerleri' raporunu mutlaka iste.

Mustafa D.21 gün önce

Moruk o araçların piyasası bu şanzıman muhabbeti yüzünden bir ara durdu ama şimdi millet alıştı. Alırken ekspertizde şanzıman yağında yanık kokusu var mı ona baktır yeter. Eğer yazılımla düzelmiyorsa o topa hiç girme, satarken de başın ağrır 50-100 aşağısına gitmez araba.

Selin O.27 gün önce

Hocam o sistemin çalışma prensibi biraz farklı, tork konvertörü yerine ıslak kavrama olduğu için o mekanik hissi çok veriyor. 2024 model araçta Mazda'nın en son yayınladığı 'KPC' ve şanzıman adaptasyon yazılımları yüklü mü ona bakmak lazım. Ben BimmerPost'ta okumuştum, Avrupa'da bu yüzden komple şanzıman indiren çok oldu ama 2025 sonrası gelen güncellemeyle şikayetler %90 azaldı deniyor.

Pınar T.22 gün önce

Valla kardeş ben de 2023 başından beri kullanıyorum aynı paketi, 32 bin km oldu. İlk aldığımda o vuruntu yüzünden gece uykum kaçıyordu, sanki alttan şanzıman düşecek gibi oluyordu. Geçen yıl Ankara'da serviste bi kalibrasyon yaptılar, üzerine bir de yazılım attılar epey yumuşadı. Ama tamamen ipek gibi bir geçiş bekleme, karakteri böyle bu aletin.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek