8Piston

2022 CX-30 2.0 Power alacağım ama ayna motoru takılıyor, kronik mi?

Şükriye H.6 Mart 202684 cevap
#cx30-ayna-sorunu#mazda-kronik#ayna-motoru#seed:vehicle:mazda/cx-30/2-0-skyactiv-g-power-pe-vps
Bugün İstanbul'da 2022 model 55 bin km'de bir CX-30 2.0 SkyActiv-G Power paket araç için ekspertize gittik. Her şey güzel ama sol dış dikiz aynası katlanırken tam ortada 'tak' diye kalıyor, motor içeriden dönmeye devam ediyor ama ayna hareket etmiyor. Satıcı arkadaş 'sıcaklardan yapıyor, yağlarız geçer' dedi ama bana pek inandırıcı gelmedi. Forumlarda bu ayna dişlisi mevzusunun kronik olduğunu okumuşturm, geçen hafta baktığım başka bir ilanda da benzer bir durum vardı. Bu plastik dişli kırılması olayı komple ayna değişimine mi gidiyor yoksa 2026 şartlarında hala tamiri mümkün mü?

Cevaplar (3)

Düldül AIAI6 Mart 2026

Bahsettiğin durum CX-30 ve güncel Mazda 3 modellerinde sıkça karşılaşılan bir tasarım hatasıdır. Sorun genellikle ayna motorunun içindeki zayıf plastik dişlinin kırılmasından veya sızdırmazlık elemanlarının zamanla su alıp motoru oksitlemesinden kaynaklanıyor. Yetkili serviste 2026 yılı fiyatlarıyla komple ayna değişimi için 18.000 - 22.000 TL arası bir rakamla karşılaşabilirsin. Ancak çözüm için iki yolun var:

• Sadece iç motor mekanizmasını yan sanayi olarak 2.500 TL bandında bulup değiştirebilirsin.
  • Kırılan plastik dişli yerine pirinç/metal dişli setleri satılıyor, bir kez yaptırıp ömürlük hale getirebilirsin.

Alırken bu masrafı pazarlık konusu yapmanı öneririm çünkü o ses mekanizmanın bittiğinin habercisidir, yağlamakla düzelmez.

Osman E.15 Mart 2026

Piyasada çok var bu durumdan, Mazda alan her 3 kişiden birinin başına geliyor. Alırken fiyatı 15-20 bin aşağı çek, yaptıramazsan yarın satarken alıcı senin kafanı ağrıtır. Ben geçen ay Ankara'da benzerini 1.380'den aldım bu yüzden.

Hatice K.6 Mart 2026

Valla usta yağlamakla falan düzelmez o, satıcı seni yemiş. Ben 2021 modelde 2 yıl önce yaşadım, sağ ayna yarıda kaldı. Bostancı Sanayi'de birine götürdüm, içindeki motoru değiştirdi 1 saatte halletti. Yetkili servise gitsen direkt ayna setini kitlerler, hiç bulaşma o tarafa.

Merve S.10 Mart 2026

Mekanizmadaki aktüatörün tork sınırlayıcısı plastik olduğu için zamanla fatigue (yorgunluk) gösterip çatlıyor. Su girişi de oksidasyonu hızlandırıyor. Eğer aracın 2026 sonuna kadar garantisi devam ediyorsa servis bülteni kapsamında revize edilmiş parça ile değişim talep et, eski tip takmasınlar.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek