Cevaplar (2)
Mazda CX-3 1.5 SkyActiv-D üzerindeki i-Stop sistemi, piston pozisyonunu ayarlayarak yakıt püskürtme yardımıyla çalıştırma yaptığı için standart akülerin iç direncini çok çabuk bozar. Eğer baktığın araçtaki akü EFB (Enhanced Flooded Battery) değilse, sistem şarj algoritmasını tamamlayamaz ve i-stop devre dışı kalarak turuncu uyarı verir. 2026 Mayıs ayı itibarıyla kaliteli bir Q-85 kodlu EFB akü piyasada 7.500 - 8.500 TL bandında seyrediyor. Eğer i-stop'u her bindiğinde manuel kapatmaya üşenirsen veya sistemi yanıltan modüllerden takmazsan, şehir içi yoğun trafikte 24-30 ay bandında bir akü maliyetini göze alman gerekir. Alırken mutlaka bir obd cihazıyla akü sağlık (SOH) değerine baktır, %75 altındaysa masraf kapıdadır.
S5-DPTS motorlarda akü zayıflayınca şarj dinamosuna da gereksiz yük biniyor kral. Parça kodu Q-85 olan aküden şaşmayacaksın, gidip ucuz diye normal sulu akü takarsan 6 ay sonra elimde kaldı diye gelirsin buraya. Kaput kilidindeki switch'in kablosunu söküp sistemi kalıcı devre dışı bırakanlar var ama bence en temizi kaliteli aküyle devam etmek.
Hocam 2017 modelini 4 sene kullandım, 2 kere akü değiştirdim valla. En son 2025 başında Varta aldım, o günden beri kafa rahat ama her bindiğimde alışkanlık oldu direkt kapatıyorum i-stop'u. İstanbul trafiğinde o sistem arabayı yormaktan başka bir işe yaramıyor, yakıt ekonomisi falan da hikaye.