Cevaplar (3)
CX-3'teki 1.5 dizel motorlarda DPF rejenerasyonu sırasında silindirlere püskürtülen ekstra yakıtın bir kısmı, özellikle şehir içi kısa mesafe kullanımında yanmadan segmanlardan kartere süzülür. Yağ seviyesinin çubuktaki X işaretine ulaşması kritik bir eşiktir; bu noktada yağın yağlama özelliği mazot karışımı nedeniyle ciddi oranda bozulur ve turbo mili ile yataklarda aşınma riskine yol açar.
Şu detayları verebilirsen durumu netleştirebiliriz:
- Rejenerasyonun başladığını (anlık yakıt tüketiminin rölantide artması veya i-stop'un devre dışı kalması) fark edince süreci tamamlıyor musun yoksa kontağı kapatıyor musun?
- En son yağ değişiminde hangi marka ve vizkozite (0W-30 / 5W-30) yağ kullanıldı?
Eğer X seviyesine ulaştıysan rejenerasyonun bitmesini beklemeden acilen yağ ve filtre değişimi yapman gerekiyor. Motorun ambeleye kalkma riski bile oluşabilir.
2016 modelini 4 yıl kullandım hocam, 120 binde sattım geçen yıl. Ankara trafiğinde her 7 bin km'de bir yağı boşaltıyordum ben, servis aralığını hiç beklemedim. Yetkili servis 10 bin diyor ama mazot yağı su gibi yapınca turbo milini bozuyor direkt. O X işaretine gelmesini bekleme, Max çizgisini 1 cm geçince bile hemen git bir tapa çektir.
Olay tamamen algoritma hatası aslında, rejenerasyon sonrası post-injection miktarı çok agresif tutulmuş. Ben 2018 model aracımda OBD üzerinden kurum oranını takip ediyorum, %60'ı geçince çıkıp çevre yolunda sabit devir sürüyorum. Short trip yani kısa mesafe sürüş bu motorun düşmanı, mazot seyreltmesi (oil dilution) kaçınılmaz oluyor. Kaliteli bir ACEA C3 standartlı yağ ile değişim aralığını daraltmak tek çözüm.