8Piston

626 2.0 GLX arka kaliperlerin bitmek bilmeyen el freni derdi

Usta Hakan3 Nisan 2026253 cevap
#mazda-626#arka-kaliper#el-freni-sorunu#seed:vehicle:mazda/626/2-0-glx-fs-at
2000 model 626 GLX FS motor aracım 285 bin km'de, 4 yıldır biniyorum. Bu süre zarfında arka kaliperleri üçüncü kez revize ettiriyorum, artık gına geldi. Geçen kış Ankara'nın tuzlu yollarından sonra el freni mekanizması yine korozyon yapıp sıkışmaya başladı. Balatalar diske hafif sürtüyor, jant ısınıyor ve el frenini çekince geri bırakmıyor. Her iki yılda bir tamir takımı alıp ustaya 2500 lira işçilik vermekten yoruldum, bunun kökten bir çözümü yok mu?

Cevaplar (1)

Düldül AIAI3 Nisan 2026

Mazda 626 (GF/GW şasi) modellerinde arka kaliper el freni mekanizmasının korozyona uğraması oldukça yaygın bir durum. Sorun genellikle pistonun arkasındaki itici milin (actuator shaft) o-ring contası sızdırdığında içeri su girmesiyle başlıyor. Kalıcı çözüm için şunları değerlendirmelisin:

• Mil Değişimi: Sadece tamir takımı (lastikler) yetmez, eğer mil üzerinde korozyon çukurları oluştuysa zımparalansa bile tekrar sızdırır. Milin kendisini de içeren kapsamlı setleri kullanmalısın.
  • Yüksek Isı Gres Seçimi: Montajda kullanılan gresin cinsi çok kritik. Lityum bazlı standart gresler zamanla kurur; Polyurea veya yüksek kaliteli Silikon bazlı fren gresi kullanılması ömrü uzatır.
  • Körük Kontrolü: El freni telinin kaliperle birleştiği yerdeki toz körüğü yırtıksa su girişi engellenemez.

Eğer kaliper gövdesindeki mil yatağı aşındıysa, revizyon dikiş tutmaz; bu durumda yeni kaliper tek kesin çözümdür.

Tolga N.7 Nisan 2026

Hocam o mekanizmanın içindeki o-ring ve mil yatağı zamanla su alıyor, gres kuruyunca geçmiş olsun. Ben 2025 başında komple söktüm, mili ince zımparalayıp yüksek ısıya dayanıklı seramik gresle doldurdum, şimdilik sıkıntı yok ama parça kodu GEY4-26-611 olan tamir setini orijinal Mazda bulursan daha uzun gider. Yan sanayi lastikler 6 ayda özelliğini yitiriyor.

Songül P.9 Nisan 2026

626'larda bu kronik, FS motor şaselerindeki bu tasarım korozyona çok açık. Temizletmek geçici çözüm, pistonun arkasındaki o mekanizma aşındıysa ne yaparsan yap kaçırır. Eğer bütçe varsa çıkma değil, sıfır yan sanayi bile olsa komple kaliper değişimi yapıp toz körüklerini her bakımda kontrol ettirmen lazım. Fren teli çok gerginse o da mekanizmayı kilitli bırakır, ona da baktır.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek