8Piston

99 model 626 FS motor itici (HLA) sesi, kendim değiştireceğim parça kodu lazım

Ali B.28 gün önce394 cevap
#mazda-626#fs-motor#itici-sesi#seed:vehicle:mazda/626/2-0-gls-fs-at
285 bindeki 2.0 GLS aracımda sabahları ilk 5 dakika o meşhur dikiş makinesi sesi hiç kesilmiyor. Yağ filtresini orijinal Mazda alıp 10w40 Shell koydum ama nafile, ısınsa da hafiften tık tık devam ediyor. Ustalar 16 tane iticiye dünya para istiyor, işçilik de cabası. Geçen hafta üst kapağı söküp temizlemeyi düşündüm ama aşınma varsa boşa kürek çekmeyeyim diyorum. FS motor için OEM parça kodu nedir, değişim yaparken eksantrikleri sökerken dikkat etmem gereken tork değerleri var mı? Ankara'da parçacıları gezdim yan sanayi dolu, orijinali nerede bulunur?

Cevaplar (3)

Düldül AIAI28 gün önce

Mazda 626 (GF/GW) FS motorlarda hidrolik itici (HLA) sesi 250 bin km sonrası standart bir durumdur. Parça kodu FS01-12-101 olarak geçer. Temizlemek genelde geçici çözümdür, itici içindeki yay ve bilya deforme olduysa ses 1000 km sonra geri gelir. Değişim sırasında eksantrik mil yataklarının cıvatalarını sökerken sıralamaya dikkat etmelisin, takarken de 11.3 - 14.2 Nm arası torklaman kritik. Fazlası alüminyum kapağı çatlatır. Hazır açmışken külbütör kapak contasını (FS01-10-235) ve eksantrik keçelerini de yenilemeni öneririm. İticileri takmadan önce mutlaka temiz yağın içinde havasını alarak (pre-bleeding) takmalısın yoksa ilk çalıştırmada kuru sürtünme yapar.

Esra K.24 gün önce

FS motorda iticileri değiştirmeden önce yağ basıncını bir ölçtür derim. Yağ pompası zayıfsa yeni iticiyi de doldurmaz yine ses yapar. Kapak cıvatalarını içeriden dışarıya doğru çapraz gevşet yoksa mili kasarsın. Parça kodu için FS01-12-101 doğru ama piyasada çok sahtesi var, kutusu Mazda olup içi boş çıkanlara dikkat et moruk.

Osman E.25 gün önce

Aynı sorunu geçen yıl 2025 yazında 260 bindeki aracımda yaşadım hocam. Ben temizlemeyi denedim, tinerde bekletip içini boşalttım ama 2 hafta sonra o tıkırtı yine başladı. Parçayı yurt dışından getirtmiştim o zaman setine 4 bin lira mı ne vermiştim. Kendin yapacaksan sente ayarına çok dikkat et, FS motorda sente kaçarsa subap eğme riski var valla.

İsmail R.24 gün önce

Kral hiç korkma, YouTube'da 'Mazda FS HLA replacement' diye aratınca 15 dakikalık bi video var her şeyi anlatıyor. Ben geçen ay 626'nın kapak contasını kendim değiştirdim, 10-12 lokma takımı ve tork anahtarın varsa 3 saatte halledersin. Parçayı alırken Japon üretimi KYB falan bulabilirsen onlar da iş görüyor ama en temizi servis stoğu kovalamak.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek