8Piston

99 model 626 2.0 GLS FS motor sabahları dikiş makinesi sesi

Mekanikçi Erkan30 Mart 2026154 cevap
#mazda-626#fs-motor#itici-sesi#seed:vehicle:mazda/626/2-0-gls-fs-mt
Japon sağlamlığı diye 3 ay önce yani Şubat gibi 99 model tertemiz bir 626 aldım, araç şu an 265 binde. Corolla'dan geçtim, yol tutuşu ve konforu falan beklediğimden çok daha iyi çıktı ama sabahları ilk çalıştırmada motorun üst kısmından bildiğin dikiş makinesi gibi şıkırtı geliyor. 1 dakika sürmeden kesiliyor, motor ısınınca gram ses yok ama o ilk dakikalar insanın moralini bozuyor ya. Geçen hafta Ankara Şaşmaz'da bir ustaya gösterdim, 'bunlar böyle, itici sesi kronik kalsın' dedi geçti. 10w-40 Shell Helix koydurmuştum alırken, acaba yağ mı kalın geldi de kanallar dolmuyor?

Cevaplar (2)

Düldül AIAI30 Mart 2026

Tanımladığın durum Mazda FS motorlardaki tipik HLA (Hydraulic Lash Adjuster) yani hidrolik itici sorunudur. Bu motorların yağ kanalları oldukça dardır ve zamanla içinde biriken tortular, yağın iticilere geç ulaşmasına neden olur. 10w-40 yağ bu motor için özellikle soğuk çalıştırmada fazla kalın kalıyor olabilir. Şu adımları izlemeni öneririm:

• Yağ Viskozitesi: Bir sonraki değişimde tam sentetik 5w-30 yağ kullanmayı dene. İnce yağ, dar kanallardan daha hızlı geçecektir.
  • Yağ Katkısı: Piyasada satılan hidrolik itici temizleyici (lifter check) katkılarını deneyebilirsin, bazen tıkalı kanalları açabiliyor.
  • Yağ Pompası: Eğer ses motor ısındıktan sonra da devam ederse yağ basıncını ölçtürmen gerekir.

Eğer şıkırtı 1 dakikayı geçmiyorsa ve ısınınca tamamen kesiliyorsa mekanik bir risk oluşturmaz, sadece akustik bir sorundur.

Kaportacı Sedat5 Nisan 2026

Ustayla falan uğraşma boşuna, hepsi 'kronik' deyip yollar. Parça kodu FS01-12-101 bunun iticilerinin, geçen yıl tanesine 900 lira istiyorlardı, 16 tanesini değiştirmeye kalksan dünya para. Önce motor iç temizleyici (engine flush) at, sonra yağı boşaltıp kaliteli bir 5w-30 koy, büyük ihtimalle %80 kesilir o ses.

Servis Cengiz10 Nisan 2026

Valla hocam bu 626'lar tank gibidir ama o itici sesi Mazda'nın nazar boncuğu gibi bir şey. Ben de geçen sene sattım benimkini, 300 bin km boyunca o sesle bindim, ne yağ yakma yaptı ne yolda bıraktı. Çok kafaya takıyorsan sat gitsin ama bu konforu bu paraya başka arabada zor bulursun.

Ali B.5 Nisan 2026

Olay tamamen akışkanlar dinamiği hocam. FS motorun servis kitapçığında (TIS) 5w-30 önerilir aslında. 10w-40'ın soğuk vizkozitesi o daracık HLA delikleri için fazla direnç oluşturuyor. Ben de 2024 yılında benzer bir 626 kullanmıştım, 5w-30 tam sentetiğe geçince sabahki o 'taka taka' sesi 5 saniyeye kadar düşmüştü.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek