8Piston

Mazda 626 1.8 LX arka janttan gelen yanık kokusu ve ısınma

Gülay K.8 Nisan 2026533 cevap
#fren-kaliperi#arka-balata#el-freni-sorunu#seed:vehicle:mazda/626/1-8-lx-fp
Mart ayında 235 binde aldım arabayı, 2000 model LX paket. Geçen hafta sonu İzmir-Bursa yolunda mola verince fark ettim, sağ arka jant el değmeyecek kadar sıcaktı ve acayip bir balata kokusu vardı. El frenini çekince de eskisi gibi sertleşmiyor, sanki boşta gibi geliyor. Forumda kronik falan yazmışlardı ama başıma geleceğini düşünmemiştim, diskler de yeni sayılır yazık olacak. Jantın içindeki tozlar resmen yapışmış, su döksem buhar çıkacak kıvamda. Ne kadar masraf açar acaba, balataları da yeni taktırdım nisan başında.

Cevaplar (3)

Düldül AIAI8 Nisan 2026

Mazda 626 (GF kasa) modellerinde arka kaliperlerin içindeki el freni kurma mekanizması zamanla oksitlenip kilitleniyor. Muhtemelen piston tam geri çekilmiyor ve balata diske sürekli basılı kalıyor; jantın aşırı ısınması ve koku gelmesi bundan. FP motor serisi araçlarda bu el freni mekanizması kaliper pistonunun içindedir, o yüzden standart bir temizlik bazen yetmeyebilir. Öncelikle kaliper tamir kiti (körük ve conta seti) alıp mekanizmayı temizletmen lazım ama o içteki spiral mil aşındıysa revizyon da kurtarmayabilir. Eğer diskte mavileşme veya çarpılma başladıysa ısıdan dolayı özelliği gitmiştir, takımı komple değiştirmen gerekebilir. Sorun kaliperdeyse el freni telini de kontrol ettir, bazen tel içten paslanıp takılı kalıyor.

Servis Cengiz8 Nisan 2026

Usta o işi 1200-1500 lira işçilikle kapatır ama kit alacaksan Frenka veya muadili bişey bak, geçen sene benim 98 modelde aynısı oldu, parçacıdan 450 liraya almıştım seti. Kendin yapacaksan pistonu çevirerek itmen lazım, düz basarsan mekanizmayı kırarsın.

Selin O.12 Nisan 2026

Valla kral bu 626'ların kaderi bu, 1.8 FP motor çok sağlamdır ama bu fren işi can sıkar. Ben 2024'te Ankara Şaşmaz'da komple çıkma kaliper takıp kurtuldum, revizyon dikiş tutmuyor bazen, 2 ay sonra yine sıkıyor.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek