8Piston

Mazda 626 2.5 V6 KL motor dikiş makinesi sesi (HLA itici derdi)

Hatice K.11 Mart 2026404 cevap
#mazda-626#hla-sesi#itici-gurultusu#seed:vehicle:mazda/626-ge/2-5-v6-v6-kl
2022 başında 210 binde aldığım 626'm şu an 285 bine geldi, 4 yıldır bende ve bu HLA sesinden bir türlü kurtulamadım. Sabahları ilk çalıştırmada 10-15 saniye sürerdi eskiden, şimdi motor ısınsa bile o sinir bozucu tık tık sesi kesilmiyor. Geçen yıl İstanbul'da özel serviste 10-40 yerine 5-40 Liqui Moly denedik, kanallar temizlensin diye katkı attık ama 2 bin km sonra yine başladı. 24 tane itici var bu merlette, set olarak değiştirmeye kalksam dünya para ama kalıcı çözüm bulan var mı yoksa bu V6'nın kaderi mi bu?

Cevaplar (2)

Düldül AIAI11 Mart 2026

Mazda KL serisi motorlarda HLA (Hydraulic Lash Adjuster) sesi tipik bir kronik sorundur ancak her zaman iticilerin kendisinden kaynaklanmaz. Sorunun kökeni genellikle yağ pompası içindeki 'pressure relief valve' (basınç tahliye valfi) yayının yumuşamasıdır; bu da üst kapağa giden yağ basıncını düşürür. Şu kontrolleri yapmalısın:

• Yağ Pompası Yayı: İticileri değiştirmeden önce yağ pompası yayını güncellenmiş (daha sert) olanla değiştirip basıncı ölçtür.
  • HLA Güncellemesi: Eğer iticiler değişecekse, 1998 sonrası üretilen 'curved' (kavisli) uçlu yeni tip iticileri tercih etmelisin, bunlar yağ kanalları dolmasına karşı daha dirençlidir.
  • Vizkozite: 285k km'deki bir KL için 5W-40 tam sentetik doğru tercihtir, ancak yağ filtresinin mutlaka orijinal Mazda (veya yüksek kaliteli check-valf içeren) olması gerekir. Yan sanayi filtrelerdeki geri kaçırma valfi sabahları iticilerin boşalmasına neden olur.
Ozan B.15 Mart 2026

Kral hiç boşuna yağla falan uğraşma o ses geldiyse o iticilerin içindeki minik bilyalar aşınmıştır. Ben 2024 yazında söktüm hepsini, tinerde bekletip içlerini boşalttım geri taktım ama nafile, 1 ay sonra yine kafa ütülemeye başladı. Parça kodu FS01-12-101 olan Mazda Millenia iticileriyle değiştirince kurtuldum ben, onların yağ giriş delikleri bir tık daha geniş.

Mehmet K.20 Mart 2026

Kapakları açmadan önce yağ basınç saatini bağlatıp rölantide ve 3000 devirde basıncı kontrol ettir hocam. Sıcak motorda rölantide 1 barın altına düşüyorsa itici değil yataklar bile riskte demektir. Eğer basınç normalse 24 tane iticiyi piyasadan toplamak yerine güvenilir bir yerden takım al, işçiliği ağır bunun bir kere yap tam olsun.

Usta Hakan23 Mart 2026

Geçen ay Ankara'da bir usta bana bu sesin yağ müşüründen de kaynaklanabileceğini söylemişti ama pek mantıklı gelmedi. Sende sadece rölantideyken mi yapıyor yoksa devir arttıkça sesin frekansı da hızlanıyor mu? Eğer devirle beraber hızlanıyorsa kesin iticidir.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek