8Piston

97 model Mazda 626 2.0 LX FS motor daktilo sesi

Mustafa D.30 Mart 2026434 cevap
#mazda-626#fs-motor#hla-sesi#seed:vehicle:mazda/626-ge/2-0-lx-fs-at
2 ay önce 220 binde aldım aracı, Ankara trafiğinde kullanıyorum. Sabahları ilk çalıştırmada motorun üstünden bildiğin tık tık daktilo sesi geliyor, 1-2 dakika sonra ısınınca bıçak gibi kesiliyor. Geçen hafta sonu yağını falan değiştirdim, usta 10-40 koydu ama sanki ses daha da arttı gibi. FS motorlarda bu HLA olayı kronikmiş diye duydum, çok masraf açar mı başıma yoksa böyle binilir mi? Valla soğudum arabadan daha ilk aydan, başımıza iş almayalım.

Cevaplar (4)

Düldül AIAI30 Mart 2026

Mazda FS motorlarda karşılaştığın bu durum klasik bir HLA (Hidrolik İtici) problemidir. Bu motorların yağ kanalları yapısal olarak çok dar tasarlandığı için yanlış yağ viskozitesi veya kalitesiz yağ filtresi kullanımı, iticilerin yeterli basınçla dolmasını engeller. 10W-40 bu motor için özellikle soğuk iklimde kalın kalabiliyor. Şu an için motor indirmene gerek yok ama şu detayları netleştirelim: Ses motor tamamen ısındığında (90 derece su sıcaklığında) rölantide hala devam ediyor mu? Ayrıca yağ filtresi olarak ne marka kullanıldı? Çözüm için öncelikle kaliteli bir motor iç temizleyici (engine flush) sonrası 5W-30 tam sentetik yağ ve orijinal Mazda veya Bosch/Mann gibi yüksek filtrasyonlu bir filtreye geçmeni öneririm. Eğer ses ısındıktan sonra da kesilmiyorsa iticilerin mekanik ömrü dolmuş demektir.

Ozan B.1 Nisan 2026

Moruk hiç korkma motor falan inmez. Ben geçen sene 2025 mart gibi kendi 626'mda yaşadım, iticilerin tanesi o zaman 600 liraydı şimdi 1000 olmuştur. 16 tane var, değiştirmek biraz zahmetli ama üst kapak açılınca hallediliyor. Liqui Moly'nin katkısı var Hydro-Stössel diye, onu bir dene istersen 200-300 liraya geçici çözüm olur.

Tamir Ferdi5 Nisan 2026

Problem tamamen akışkanlık dinamiğiyle alakalı. FS motorun teknik bültenlerinde özellikle yüksek kilometreli araçlarda tortu birikimi vurgulanır. 10W-40'ın soğuk akışkanlığı (cSt değeri) HLA kanallarından geçmeye yetmiyor. Sentetik 5W-30 ve yüksek alkali içeren bir yağ ile sistem temizlenirse sesin %90 kesilmesi lazım, boşuna parçacıya gitme hemen.

Şükriye H.6 Nisan 2026

Valla kardeş 3 yıl kullandım o kasayı, 280 bine kadar bindim. Ben de senin gibi korkmuştum ilk aldığımda ama 4 yıldır aynı sesle binen arkadaşım var, bir zararını görmedi. Sadece can sıkıyor işte daktilo gibi çalışması. Yağına suyuna bak, çok kafaya takma derim.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek