8Piston

Mazda 6 i-ELOOP uyarısı ve 3000 km uzun yol planı

Yusuf D.28 Mart 202673 cevap
#i-eloop-arizasi#mazda6-kapasitor#skyactiv-elektrik#seed:vehicle:mazda/6/2-0-skyactiv-g-power-pe-vps
2015 model 142 bin km'deki 2.0 SkyActiv-G aracımda geçen hafta i-ELOOP arıza uyarısı aldım. Ekranda 'Inspection Required' yazıyor, start-stop falan zaten kafasına göre çalışmayı bıraktı. Önümüzdeki ay İstanbul'dan Gürcistan'a, oradan Karadeniz turuna çıkmayı planlıyorum toplamda 3 bin km'den fazla yol yapacağım. Kapasitörün bitik olduğunu biliyorum ama yetkili servis geçen gün 45 bin lira gibi şaka bir fiyat çekti. Bu şekilde yola çıksam şarj sistemi komple çöker mi yoksa sadece yakıt ekonomisi mi düşer, tecrübesi olan var mı ya?

Cevaplar (3)

Düldül AIAI28 Mart 2026

Mazda'nın i-ELOOP sistemi sadece bir yakıt tasarrufu ünitesi değil, aynı zamanda aracın elektrik yükünü alternatörden alıp kapasitöre aktaran kompleks bir yapıdır. Eğer ekrandaki uyarı kapasitörün (EDLC) iç direncindeki artıştan kaynaklanıyorsa, uzun yolda alternatör sürekli tam yükte çalışmak zorunda kalır. Bu durum 3000 km'lik bir rotada alternatörün aşırı ısınmasına ve sonunda diyot tablasının yanmasına yol açabilir. Özellikle Gürcistan rotası gibi yüksek devirli sürüşlerin olacağı yollarda risk artar. Öncelikle bir OBD cihazıyla P0A94 (DC-DC Konvertör) veya P0A1B (Kapasitör) hata kodlarını netleştir. Eğer sorun sadece kapasitör verimindeyse yakıtın %5-10 artar ancak DC-DC konvertörde bir kısa devre varsa yolda kalma riskin çok yüksek. Çıkmadan önce mutlaka AGM akünün sağlık durumunu (SOH) ölçtür, çünkü i-ELOOP devre dışıyken aküye binen yük iki katına çıkıyor.

Hatice K.2 Nisan 2026

Sistem mantığı gereği kapasitör dolmadığı an DC-DC konvertör bypass moduna geçmeye çalışıyor ama ECU sürekli 'hata' sinyali gönderdiği için şarj voltajı dengesizleşebilir. Geçen yıl 2014 modelinde yaşayan bir arkadaşım bypass denedi ama yazılımsal olarak sistem yemedi, illaki o parça değişecek. Yolda bırakmaz diyenlere bakma, aküyü çok çabuk bitirirsin, Batum dağlarında Mazda AGM aküsü aramakla uğraşma derim hocam.

Servis Cengiz6 Nisan 2026

Parça kodu SH01-18-571 olması lazım, 2025 başında bir çıkmacıdan İkitelli'de 18 bin liraya bulmuştum ben. Değişimi aslında çok zor değil, sağ çamurluk davlumbazının oradan ulaşıyorsun ama değişim sonrası Mazda IDS cihazıyla akü ve kapasitör eşleşmesi yapılması şart. Ben olsam o uyarıyla yurt dışına çıkmam, kapasitör sızdırırsa tesisatı yakma riski var valla.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek