Cevaplar (3)
Mazda 323 DiTD (RF motor) üzerindeki Denso V5 pompa sisteminde Spill Valve (Taşma Valfi), ECU'dan gelen sinyalle yakıt miktarını ayarlayan en kritik bileşendir. 24 bin TL'lik fiyat, 2026 piyasa koşullarında orijinal Denso parça kullanılıyorsa maalesef standart seviyelerde. Bu valf bozulduğunda motorun yakıt beslemesi tamamen kesilir, bu yüzden aracın stop etmesi çok normal. Çıkma parça almanızı kesinlikle önermem; çünkü bu parça elektriksel ömrünü tamamlayan bir komponenttir ve alacağınız parçanın ne zaman susacağını bilemezsiniz. Yan sanayi ürünlerde ise rölanti dalgalanması ve geç çalışma sorunları sık yaşanıyor. Eğer bütçeniz kısıtlıysa valfin kablo tesisatını ve soketini bir elektrikçiye kontrol ettirin, bazen sadece kablo çürümesinden dolayı da hata verebiliyor.
Hocam geçen sene benim 626'da başıma geldi, kendim söktüm valfi. İçindeki iğne takılı kalıyor genelde. Temizleyip kurtarmaya çalışanlar var ama 2 ay sonra yine yolda bırakır. 18 bin civarına parça bulursun, 2-3 bin de işçilik verilir maksimum, 24 bin biraz şişirme olmuş.
P0216 kodunu okudunuz mu? Sadece valf değil, pompanın içindeki müşür de bazen benzer arızayı tetikler. 24 bin lira o işçilik için çok, sadece valf değişecekse parça kodu 096600-0033 olması lazım, piyasayı bir daha araştır moruk.
Valla bu yaştaki araba için 24 bin lira büyük risk. Yarın öbür gün mazot pompası komple revizyon isterse 60-70 binden aşağı çıkamazsın Ankara piyasasında. Yerinde olsam yaptırır yaptırmaz ilana koyarım, japonun dertlisi hiç çekilmiyor ya.