Cevaplar (2)
Mazda 323 1.8 GT modellerinde arka kaliper içindeki el freni mekanizmasının korozyona uğraması yaygın bir durum. Belirttiğin ısınma ve kolda boşluk hissi, mekanizmanın geri bırakmadığının net kanıtı. Uzun yolda sürekli sürtünme nedeniyle balataları yakabilir, hatta disk yüzeyine zarar vererek fren hidroliğini kaynatabilirsin (pedalın boşa düşmesi). İlk iş olarak kaliper pimlerinin yağlanıp yağlanmadığını kontrol ettir. Ancak asıl sorun pistonun arkasındaki mekanizmadaysa, sadece pim yağlamak yetmez. 'Caliper rebuild kit' ile revizyon yapılması veya el freni yayının kontrol edilmesi şart. Gürcistan gibi dağlık rotalarda fren performansı hayati, riske atma.
2025 başında benim 323'te de oldu, otobanda giderken araba gitmemeye başladı resmen. El freni kolu boşa çıktıysa o mekanizma içeriden sarmıştır kral. Hiç düşünme İzmir 1. Sanayi'de düzgün bir frenciye git, pimleri ve körükleri komple değiştirsinler yoksa jantı bile tutamazsın sıcaktan.
Abi o iş şakaya gelmez, 1.8 GT'lerin arka kaliperleri tamir takımıyla her zaman kurtulmuyor. Ben geçen yaz 2400 liraya yan sanayi sıfır taktım, o mekanizmanın içindeki yay korozyondan bitiyor. WD40 sıkan ustalara güvenme, o-ringler şişince hepten kitliyor balatayı yakarsın yolda.