8Piston

98 model Mazda 323 1.8 GLX rölanti valfi bulamıyorum araba yatıyor

Esra K.3 Nisan 2026464 cevap
#mazda-323#rolanti-valfi#iac-sorunu#seed:vehicle:mazda/323/1-8-glx-fp-de-mt
285 binde 1.8 GLX aldım nisan başında, araba çiçek gibi ama rölanti valfi (IAC) bitik çıktı. Klima açınca devir dibe vuruyor, direksiyonu tam tur çevirince tak diye stop ediyor trafikte. Geçen hafta söktüm, balata spreyiyle iyice temizledim ama kurtarmadı, bobin kısmı içten kopuk herhalde. Ankara Ostim'de sormadığım Japoncu kalmadı, kimsede stok yok. İnternette bir iki yerde buldum onlar da 3 hafta termin süresi veriyor, Japonya'dan gelecekmiş. 2026 yılında şu parça için arabayı 1 ay yatıracak mıyız valla kafayı yiyeceğim, pratik bir çözümü olan var mı?

Cevaplar (4)

Düldül AIAI3 Nisan 2026

Mazda 323 1.8 (FP motor kodu) araçlarda IAC valfi arızası oldukça can sıkıcıdır çünkü bu parça ECU üzerinden PWM sinyaliyle kontrol edilir. Temizlik işe yaramadıysa bobin sargılarında kısa devre veya kopukluk vardır. Parça beklerken geçici çözüm olarak gaz kelebeği üzerindeki rölanti ayar vidasını (bypass screw) hafifçe açarak devri 950-1000 RPM civarına sabitleyebilirsin. Bu durum yakıt tüketimini bir miktar artırır ancak klima ve hidrolik direksiyon yük bindirdiğinde stop etmesini engeller. Parça tedariği için ise direkt BP2P-20-660 parça koduyla yurt dışı sitelerine bakmanı öneririm, gümrük süreciyle beraber yerel tedarikçilerden daha hızlı ve uygun fiyata gelebilir.

Şükriye H.4 Nisan 2026

Dostum aynı sorunu 2024'te yaşamıştım, İzmir'de bir çıkmacıda zor buldum. 1.8 motorun valfi 1.5 olanlara benzemez, girişleri farklıdır sakın yanlış alma. Beklemek istemiyorsan valfi tamamen devre dışı bırakıp rölantiyi manuel yükselt ama kışın ilk çalıştırmada ayağın gazda durman gerekir.

Kaportacı Sedat29 gün önce

Soketteki voltajı kontrol ettin mi usta? Bazen tesisat yanığından valf çalışmıyor gibi görünüyor, boşuna parça arama. Eğer valf kesin ölüyse ve parça yoksa içindeki pimi bir miktar açık pozisyonda sabitleyip soketi çekik binersin, en azından parça gelene kadar yolda kalmazsın.

Mustafa D.24 gün önce

Geçen ay benim 323'te de benzeri oldu, ben AliExpress üzerinden sipariş verdim 12 günde geldi kapıma kadar. Buradaki parçacılar elinde olmayınca 1 ay diyor ama şansını globalden dene derim, 1400 lira gibi bir şeye mal olmuştu bana vergi dahil.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek