Cevaplar (3)
ZM-DE motor kodlu Mazda 323'lerde IAC valfi (Rölanti Kontrol Valfi) konumu gereği gaz kelebeği gövdesinde karbon birikimine çok müsaittir. Özellikle 200 bin km üzerindeki araçlarda sadece valf değil, kelebeğin arkasındaki bypass kanalları da dolar. Klimayı açtığınızda ECU'nun rölantiyi yükseltme komutu bu mekanik kirlilik yüzünden fiziksel olarak yerine getirilemez. Çözüm için valfi söktüğünüzde sadece balata spreyi sıkıp geçmeyin, içindeki minik milin rahat hareket ettiğinden emin olun. Eğer valfin sargıları (omajı) bozulduysa temizlik çözüm olmaz, çıkma orijinal bakmanız gerekir çünkü yan sanayi IAC'lar bu araçta çok kısa ömürlü oluyor. Maliyet açısından yıllık temizlik 1.500 - 2.000 TL bandında bir usta işçiliğiyle çözülür, kendiniz yaparsanız sadece sprey maliyeti olur.
Excel tutman çok mantıklı, ben de 2024'ten beri 1.6 LX kullanıyorum ve km başına maliyetim bakımlar dahil şu an 4.2 TL civarında. IAC temizliği sonrası TPS (Gaz Kelebeği Pozisyon Sensörü) voltajını da ölçtür, bazen kirlilikten dolayı kalibrasyonu kayıyor. Corolla ile kıyaslarsan Mazda'nın sürüş dinamiği daha iyidir ama parça bekleme süresi bazen yorabiliyor.
Boşuna ustaya para verme kral, 10'luk anahtar ve bir kutu balata spreyiyle 20 dakikada halledersin. Ben geçen bahar 2000 model 323'te yaptım, conta kısmına dikkat et yırtılırsa hava alır bu sefer devir 2000'de takılı kalır. Parça kodu B6S8-20-660 diye hatırlıyorum, eBay'de 40-50 dolar civarı ama temizlikle %90 kurtarıyor.
IAC valfinin fişini çekince devirde hiç değişme olmuyorsa sargı kopuktur temizlik kurtarmaz. P0505 hata kodu var mı ona bak önce. Temizlerken contayı kesin değiştir yoksa vakum kaçağı yapar başın daha çok ağrır usta.