Cevaplar (3)
ZM-DE motorlarda bu hortumun (parça kodu genellikle B6BF-13-220) körük kısımlarından yırtılması çok yaygın bir vakadır ve motora kontrolsüz hava girdiği için fakir karışıma neden olur. Değişim işlemi oldukça basittir, özel bir anahtara ihtiyacın yok; standart bir yıldız tornavida veya 10mm lokma kelepçeleri sökmek için yeterlidir. Dikkat etmen gereken en önemli nokta, hortumu takarken MAF (hava akış) sensörünün soketine zarar vermemek ve hortumun boğaz kelebeğine tam oturduğundan emin olmaktır. Eğer sensörün içi çok tozlandıysa, hazır açmışken özel MAF temizleyici sprey ile (asla balata spreyi kullanma) temizlemeni öneririm. Yan sanayi hortum alacaksan kauçuk kalitesine dikkat et, çok sert olanlar ısıdan çabuk çatlıyor.
Benim 323'te de olmuştu, tamircim sağ olsun etrafını elektrik bandıyla sarmış göndermişti beni zamanında. İki gün sonra bant sıcaktan saldı kendini, araba trafikte stop etmeye başladı. Sakın yama falan yapma, direkt sıfırını tak kafan rahat olsun valla.
Kral hiç korkma, geçen ay 2001 modelde kendim hallettim 20 dakikada. Parça kodu B6BF-13-220 diye geçer, internette 900-1200 lira arasına bulursun yan sanayisini. Sökerken o eski hortumun içindeki metal burçları yeni hortuma aktarmayı unutma yoksa kelepçe tam sıkmıyor, yine hava alıyor oradan.
Hortumu değiştirdikten sonra akü kutup başını 5-10 dakika sökük bırak ki ECU'daki eski hava değerleri bi sıfırlansın. Yoksa araba yeni hortumla da bir süre saçma sapan rölanti yapmaya devam eder. MAF sensörüne dokunma bile, sadece hortumu kelepçelerden kurtar çek al.