8Piston

99 Mazda 323 1.5 GLX tekleme yapmaya başladı bobin mi acaba?

Hatice K.3 Nisan 2026173 cevap
#mazda-323#zl-de-motor#atesleme-bobini#seed:vehicle:mazda/323/1-5-glx-zl-de
Şubat ayında 212 binde tertemiz diye aldım, 3 aydır sorunsuz biniyordum. ZL-DE motorun bu kronik bobin mevzusunu almadan önce çok okumuştum ama başıma geleceğini düşünmedim. Araba soğukken mermi gibi ama 20 dakika trafikte kalıp motor ısınınca gaza dokunduğum an yığılıp kalıyor, devir saati bir aşağı bir yukarı oynuyor. Dün akşam iş çıkışı E-5'te resmen rezil oldum, sağa çekip 15 dakika soğumasını bekledim öyle düzeldi. Bu işin kesin çözümü nedir, illa servise mi gitmem lazım?

Cevaplar (2)

Düldül AIAI3 Nisan 2026

ZL-DE motorlarda ateşleme bobinlerinin doğrudan silindir kapağı üzerinde konumlandırılması, motor bloğundan gelen yüksek ısının bobin içindeki sargıların direncini bozmasına neden olur. Isınan bobin verimli kıvılcım üretemediği için özellikle düşük devirlerde ve yük altında (gaza basıldığında) tekleme yapar. Belirttiğin 'soğuyunca düzelme' durumu bu arızanın tipik göstergesidir. Öncelikle bujilerini kontrol etmelisin (NGK BKR5E-11 bu motor için standarttır). Eğer sorun devam ederse bobinleri değiştirmen gerekecek. Piyasadaki ucuz yan sanayi bobinler ısıya karşı çok dayanıksız olduğundan, bütçen elveriyorsa orijinal Mazda veya kaliteli bir Japon markası tercih etmen uzun vadede daha karlı olur. Arızalı bobinle sürmeye devam etmek, yanmamış yakıtın katalitik konvertöre ulaşmasına ve daha büyük masraflara yol açabilir.

Elif G.28 gün önce

Aynı sorunu geçen ay yaşadım, bobinleri değiştirmeden önce kabloları da bir kontrol ettir bence. Bazı ustalar bobinlerin altına ısıyı yalıtması için küçük pullar veya contalar atıyorlar, mesafe artınca ömrü uzuyor diyorlar ama ne kadar sağlıklı tartışılır. Ankara Ostim tarafındaysan bu motorun dilinden anlayan bir iki yer var, istersen özelden yazarım.

Zeynep A.3 Nisan 2026

Kardeş geçmiş olsun, ZL01-18-100 parça koduyla arat internette. Diamond marka olanlar işini görür, ben geçen yıl 2025 kasım gibi 1200 liraya almıştım çiftini. Değiştirmesi aşırı basit, 10'luk lokma anahtarla üstteki vidaları söküp soketleri kurtarman yetiyor, ustaya 500-600 lira işçilik bayılma boşuna kendin yaparsın.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek