Cevaplar (3)
Bahsettiğin durum 323 BG kasaların 1.6 B6 motorlarında oldukça tipik bir ateşleme modülü (igniter) veya bobin arızasıdır. Distribütör motor bloğuna çok yakın konumlandığı için içerideki elektronik devreler zamanla yüksek ısıdan dolayı lehim çatlatıyor veya direncini yitiriyor. Isınan modül akımı kestiği için araç stop eder, soğuyunca metal genleşmesi azaldığı için tekrar temas sağlar ve çalışır. Bu sorunu sadece modül değişimiyle çözebilirsin ancak distribütör kapağı ve tevzi makarasını da kontrol etmen gerekir. Yan sanayi modüller 2026 piyasasında 1.800-2.500 TL bandında, komple distribütör ise 6.000 TL üzerine çıkabiliyor. Alacaksan bu masrafı fiyattan düşmeni öneririm.
Valla hocam o modül tam bir baş ağrısı, geçen yıl benim 323'te de oldu. Mitsubishi marka orijinal modül bulamazsan yan sanayiler 6 ayda yine yanıyor. Ben çözümü modülü distribütörün dışına taşıyıp soğutucu bir alüminyum bloğa vidalamakta buldum, parça kodu J121 bakarsın.
P0100 gibi kod vermez bunlar eski sistem, direkt osiloskopla sinyal bakmak lazım. Modül ısınıp kestiğinde bujiye kıvılcım gitmiyorsa teşhis nettir. Komple distribütör alacaksan çıkmasına güvenme, hepsi 30 yıllık malzeme, revizyonlu garantili olanlara bak.
Aynı arabanın 210 bindeki versiyonuna geçen ay İzmir'de baktım, sahibi 280 bin istedi ama bu distribütör muhabbetine girmedim. Bu yaştaki Japon'da elektrik işi şaka değil, düzgün yapılmazsa yolda bırakır sürekli.