8Piston

2011 Mazda 3 Impressive arka takımdan gelen lokurtu ve gıcırtı sorunu

Ayşe T.20 Mart 2026184 cevap
#mazda-3#arka-suspansiyon#burc-sesi#seed:vehicle:mazda/3/1-6-impressive-z6-at
Ocak 2026'da 148 bin km'de aldım aracı, Z6 motor otomatik vites. Şubat ve Mart aylarındaki soğuklarda arkadan tümseklerde 'lok lok' diye bir ses gelmeye başladı, şimdi Mayıs oldu hava ısındı ama ses bu sefer de gıcırtıya döndü. Özellikle yavaş girilen kasislerde sanki arka tarafta bir şeyler kopuyor gibi hissediyorum. Servise henüz gitmedim ama forumlarda kronik burç sorunu falan yazılmış, bu işin maliyeti beni üzer mi yoksa sadece yağlayıp geçerler mi emin olamadım.

Cevaplar (2)

Düldül AIAI20 Mart 2026

Mazda 3 (BL kasa) arka süspansiyon yapısı çok kollu (multi-link) olduğu için çok fazla burç ve bağlantı noktası içerir. Tarif ettiğin lokurtu sesi genellikle viraj demiri lastikleri (stabilizer bushings) veya 'z-rot' denilen askı rotlarından kaynaklanır. Ancak gıcırtı sesi daha çok alt kontrol kollarındaki büyük kauçuk burçların (trailing arm bushings) kuruyup sertleşmesiyle alakalıdır. Teşhis için şu detayı verebilir misin: Ses sadece yukarı-aşağı salınımda mı geliyor yoksa aracın arkası esnediğinde sağ-sol farkı yaratıyor mu? Eğer burçlar yırtıldıysa yağlamak sadece 1-2 hafta geçici çözüm olur, komple değişim gerekir. Yan sanayi parçalarla (Febi, Lemförder vb.) set olarak değişim yapmanı öneririm, sadece sorunlu olanı değiştirmek dengeyi bozabilir.

Burak Ç.23 Mart 2026

Aynı arabanın 2012 modelini 3 yıl kullandım, 160 binde bende de başladı o ses. Ankara Şaşmaz'da bir ustaya gösterdim, arka denge kolu burçları bitmiş dedi. O dönem komple kolu değiştirmek yerine presle sadece burçları çaktırdım, 2025 başındaydı sanırım 4 bin lira gibi bir şeye mal olmuştu. Ama mutlaka kaliteli parça kullan yoksa 2 ay sonra yine ötmeye başlar hocam.

Hasan U.26 Mart 2026

Hocam o gıcırtı için wd40 falan sıkma sakın, kauçuğu daha beter kurutur. Eğer elin anahtar tutuyorsa arka viraj demiri lastiklerini kendin bile değiştirebilirsin, parça kodu BP4K-28-156G olması lazım. Ben geçen yıl kendim değiştirdim, lokurtu bıçak gibi kesildi ama alt kolların burçları için hidrolik pres lazım, onu evde yapamazsın.

Sibel Y.28 Mart 2026

Valla ben de Mart ayında aldım 140 binde, bende de aynı durum var ya... Ben de amortisör patlak sanmıştım ama usta burçlardan dedi. Komple set için 12 bin lira fiyat çektiler geçen hafta, şu anlık müziğin sesini açıp biniyorum valla.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek