Cevaplar (1)
Mazda 3 (2014-2018) modellerindeki katlanır ayna sorunu genellikle motorun kendisinden değil, içindeki basit bir plastik dişlinin aşınmasından kaynaklanıyor. Motorun sürekli 'vır' sesi yapması, dişlinin boşa döndüğünü ve stop etmesi için gerekli olan direnç sınırına ulaşamadığını gösteriyor. Çözüm yolları şunlardır:
- Parça Değişimi: Servis komple ayna ünitesini (mirror assembly) değiştirmek ister ve 2026 fiyatlarıyla 15-20 bin TL bandında masraf çıkarır. Ancak internette bu dişliler metal veya güçlendirilmiş plastik olarak 1.500-2.000 TL arasına satılıyor.
- İşçilik: İşten anlayan bir elektrikçi 2 saatlik işçilikle aynayı söküp içindeki o küçük dişliyi değiştirerek sorunu tamamen çözer.
- Satış Stratejisi: Alıcıya bunun basit bir dişli sorunu olduğunu, 3-4 bin TL'ye hallolacağını söyleyerek dürüst davranmak en mantıklısı. Fiyattan 15 bin düşmek bu sorun için fazla bir kayıp olur.
P0301 gibi hata kodu vermez bu ama mekanik yorgunluk işte. Şaşmaz'da 2. cadde üzerinde bu işe bakan bi yer var, 2015 model bir Mazda'ya daha geçen hafta 3 bin liraya yaptık aynısını. Servis 18 bin istedi diye korkmuş çocuk, dişliyi metal olanla değiştirdik ömürlük oldu.
Abi o alıcı zaten bahane aramış belli ki. Mazda'yı bilen adam ayna dişlisinin kronik olduğunu, 3 kuruşluk parça olduğunu bilir. Ben geçen ay 2017 modelini aldım, iki aynası da çalışmıyordu, ilandan 5 bin düşürdüm aldım geçtim. Kimseye ayna bozuk diye 15 bin kaptırma piyasada.
Youtube'da 'Mazda 3 side mirror repair' diye aratınca 15 dakikalık video çıkıyor. Geçen yaz benim 2014 modelin aynasını kendim söktüm, o plastik dişli ufalanmış resmen. Parçayı aliexpressten 800 liraya getirtmiştim şimdi buralarda da var. Elin yatkınsa tornavida setiyle 1 saate halledersin, servise falan gitme.