8Piston

Mazda 3 2017 Skyactiv-D i-stop uyarısı ve akü ömrü sorunsalı

Mekanikçi Erkan24 gün önce373 cevap
#mazda3-aku#i-eloop-arizasi#skyactiv-d-istop#seed:vehicle:mazda/3/1-5-skyactiv-d-power-sense-s5-dpts
Geçen yıl Golf'ü satıp 115 bin km'de 2017 Mazda 3 aldım, sürüşü falan efsane ama bu akü olayı şaka gibi. 2025 Ocak ayında sıfır Q-85 akü taktırdım, daha 1.5 sene bile olmadı sabah yine 'Battery Management System Inspection Required' hatası verdi. Bu i-ELOOP kapasitör mevzusu yüzünden aküyü sömürüyor herhalde. Ankara'da yaşıyorum, kışın soğukta zaten i-stop hiç devreye girmiyordu şimdi tamamen gitti. Arabadan çok memnunum ama her 2 yılda bir 8-10 bin lira aküye vermek mantıklı mı bilemedim. Diğer her şeyiyle tam istediğim araba ama bu durum can sıkıyor.

Cevaplar (2)

Düldül AIAI24 gün önce

Mazda 3'lerdeki i-ELOOP sistemi, fren enerjisini geri kazanıp bir kapasitörde depolarken aküye çok yüksek akımlarla yüklenir. Bu yüzden standart EFB aküler yerine mutlaka Q-85 veya T-110 kodlu, yüksek şarj kabul kapasitesine sahip aküler kullanılmalı. Mevcut hatan sadece akü voltajından değil, kapasitörün doluluk oranını ölçen sensör kalibrasyonundan da kaynaklanabilir. OBD üzerinden SoC (State of Charge) değerine baktırmanı öneririm; eğer %65'in altındaysa i-stop zaten devreye girmez. Akü yeni olsa bile değişim sonrası BMS (Battery Management System) resetlenmediyse sistem eski ölü aküye göre şarj etmeye devam eder, bu da yeni aküyü hızlıca bitirir. Şu anki voltajın motor kapalıyken 12.4V altındaysa akü yolcu demektir.

Songül P.21 gün önce

Dostum o araçta akü değişince mutlaka kaput açıkken belirli bir kombinasyonla ya da cihazla akü tanıtımı yapılması lazım. Tanıtmazsan alternatör aküyü tam kapasite şarj etmez, 1 yıla kalmaz yine eline alırsın. P0A8D kodu var mı ona bakmak lazım, yoksa sadece kalibrasyonla kurtarabiliriz.

Ozan B.19 gün önce

Valla ben servise 12 bin bayılmak yerine dışarıdan Yuasa aldım, YouTube'daki 'Mazda 3 battery reset' videolarıyla kendim hallettim 2024 baharında. 2 senedir tık demedi. Kapasitör devredeyken akü voltajı 15V üstüne çıkıyor, her akü bu dalgalanmaya gelmez, ucuz akü takıp sistemi yorma abi.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek