Cevaplar (4)
MZD Connect ekranındaki bu sorun, 2014-2017 arası Mazda 3'lerde panel katmanlarının ısı farkıyla (özellikle yaz aylarında) birbirinden ayrılması sonucu oluşuyor. Alıcının dediği gibi bir 'beyin arızası' değil, tamamen dokunmatik panelin fiziksel deformasyonu. Çözüm için yetkili servise o paraları vermene gerek yok. Şunları değerlendirebilirsin:
- Geçici Çözüm: Multimedya ünitesinin arkasındaki dokunmatik ribbon kablosunu sökersen dokunmatik iptal olur ama joystick ile her şeyi sorunsuz yönetmeye devam edersin. Satarken 'dokunmatik kronik olduğu için iptal edildi' dersen daha dürüst bir imaj çizersin.
- Panel Değişimi: Sadece dıştaki digitizer (dokunmatik cam) internette 2.500 - 4.000 TL bandında satılıyor. İstanbul Bostancı veya Ankara Ostim'de bu işi yapan elektronikçiler 1 saatte sadece camı değiştirip sorunu kökten çözüyor.
Alıcıya bunun kronik bir cam ayrışması olduğunu ve 5-6 bin liraya çözülebileceğini kanıtlarıyla anlatırsan satışı bağlarsın.
Kardeş hiç kafana takma ben geçen kış 2015 modelinde kendim hallettim. AliExpress'ten 80 dolara panel getirttim, YouTube'da 'Mazda 3 screen disassembly' yazınca 15 dakikalık video çıkıyor. Konsolu sökmek çok kolay, tek bir 10'luk lokma anahtar yetiyor. Servisin 45 bin istediği işi 3 bin liraya mal ettim, alıcıya da yaptım dersin tertemiz satarsın.
Valla usta bu Mazda'nın piyasası zaten niş, bide böyle ekran falan sapıtınca millet korkuyor. Ben geçen ay benzerini 1.150'ye aldım, ekranı yaptırmadan ilana koydum 3 hafta kimse aramadı. 4 bin liraya panel değiştirtip ilanı güncelledim ertesi gün gitti. Kimse uğraşmak istemiyor artık, yaptır öyle sat yoksa 50 bin aşağı kırmaya çalışırlar ölücülerle uğraşırsın.
Problem aslında panelin içindeki yapıştırıcının asidik özelliğinin zamanla bozulup LCD katmanına zarar vermesi. Eğer dokunmatik kablosunu çekersen sistem 'safe mode' gibi çalışır, Ghost Touch biter. Alıcıya bunun bir 'ECU' veya 'MZD donanım' hatası olmadığını, sadece optik bir kusur olduğunu teknik raporla gösterirsen ikna olur.