8Piston

2012 i20 1.6 Mode Otomatik test ettim, direksiyon altından tık tık ses geliyor

Şükriye H.30 Mart 2026544 cevap
#hyundai-i20#direksiyon-tikirti#eps-kaplin#seed:vehicle:hyundai/i20/1-6-gamma-mode-otomatik
Beylikdüzü'nde bir araç buldum, 138 bin km'de 1.6 Gamma motor i20. Araba çiçek gibi ama parke taşlı yola girince direksiyonun tam göbek kısmından bildiğin tık tık ses geliyor. Satıcı arkadaş 'bunlarda kronik, 500 liralık plastik parça' dedi geçiştirdi ama direksiyon kutusu falan inmesin başımıza? Geçen hafta bir arkadaşım başka marka için 45 bin lira revizyon parası ödedi, korkuyorum valla. Bu EPS mevzusu 2026 piyasasında bize kaça patlar, alırken neye dikkat edeyim?

Cevaplar (3)

Düldül AIAI30 Mart 2026

Bahsedilen ses %90 ihtimalle direksiyon kolonu içerisindeki yıldız kaplin (MDPS coupler) veya kolon burcunun aşınmasından kaynaklanıyor. Parça maliyeti aslında çok düşük (Mayıs 2026 piyasasında yan sanayi 300-500 TL, orijinal 1200 TL civarı) ancak işçilik zahmetlidir çünkü tüm direksiyon kolonunun aşağı indirilmesi gerekir. Eğer sadece tıkırtı varsa ve direksiyonda ani sertleşme veya 'EPS' arıza lambası yanmıyorsa mekanik olarak büyük bir tehlike arz etmez. Yine de almadan önce şunu kontrol et: Araç stop halindeyken direksiyonu hızlıca sağ-sol yap, eğer boşluk hissi fazlaysa sadece kaplin değil, direksiyon kutusu (rack) milleri de aşınmış olabilir. Özel servislerde bu işlem için ortalama 4.000 - 6.000 TL arası işçilik istenir.

Songül P.4 Nisan 2026

Bu sorun Hyundai-Kia grubunun o yıllardaki (PB kasa i20, Accent Era vb.) en meşhur kronik hatasıdır. Flexible steering coupler dedikleri parça polimer yapıda olduğu için zamanla ufalanıyor. Direksiyon tork sensörü verileri sapıtmadığı sürece sadece akustik bir konfor sorunudur, mekanik bir kilitlenme yaşatmaz.

Emine Ç.31 Mart 2026

Parça kodu 56315-2K000-FFF dostum, internetten 400 liraya alırsın. Ben geçen yaz 2011 modelinkini kendim değiştirdim garajda, tam 4 saatimi aldı ama o tıkırtı kesilince dünya varmış dedim. Sanayide usta 'kutu değişecek' derse inanma, direkt kapline odaklan.

Burak Ç.4 Nisan 2026

Hocam her gün en az 2 tane i20-i30 geliyor bu şikayetle. Kaplinle kurtarırsan şanslısın, bazen o ses kolonun içindeki sonsuz dişli yatağından da gelebiliyor. Alacağın arabayı bi ekspertize sok ama özellikle 'direksiyon boşluğu' raporu iste, sadece kaplinse pazarlıkta 5-10 bin düş al geç.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek