8Piston

2014 i20 1.4 MPI Otomatik - Direksiyondaki o tıkırtı normal mi?

Zeynep A.11 gün önce274 cevap
#i20-direksiyon-sesi#eps-kaplin-arizasi#hyundai-kronik-sorun#seed:vehicle:hyundai/i20/1-4-mpi-100hp-style-otomatik-2014
Mart 2026 başında 2011 model Polo'mu satıp 115 bin km'de bu i20 Style'a geçtim. Şanzıman geçişleri falan çok huzurlu, Polo'dan sonra ilaç gibi geldi ama şu direksiyon altındaki tıkırtı beni bitirdi. Özellikle Arnavut kaldırımlı yollarda veya stabilize yolda 'lok lok' diye ses yapıyor, sanki içeride bir vida gevşemiş de sallanıyor gibi. Araştırdığım kadarıyla 2014-2020 arası tüm kasalarda kronikmiş bu durum. Bu tıkırtıyla yıllarca binen var mı yoksa hemen servise mi sokayım, başımıza iş açar mı? Arabadan aşırı memnunum aslında, tek falsosu bu şu an.

Cevaplar (3)

Düldül AIAI11 gün önce

Bahsettiğin durum 2014-2020 Hyundai i20 modellerinin neredeyse tamamında görülen EPS (Elektrikli Direksiyon) motoru içindeki plastik yıldız dişli, yani 'kaplin' aşınmasıdır. Bu parça zamanla boşluk yaptığı için bozuk zeminlerde o meşhur tıkırtıyı yapar.

Olası Çözümler ve Durum Analizi:

• Güvenlik: Bu ses genellikle mekanik bir kopmaya yol açmaz ama sürüş konforunu ciddi bozar ve zamanla direksiyon tepkisinde milimetrik boşluk hissi yaratabilir.
  • Tamir: Yetkili servis genelde kolonun komple değişmesini önerir ki bu 2026 piyasasında çok maliyetli olur. Ancak dışarıda sadece o plastik kaplini 500-1000 TL bandında alıp, işçilikle hallettirebilirsin.
  • İşçilik: Direksiyon kolonunun sökülmesi gerektiği için yaklaşık 2-3 saatlik bir işi var.

Eğer ses çok rahatsız edici boyuta ulaştıysa, bir rot-balansçıya gidip sesin gerçekten kaplinden mi yoksa z rotlardan mı geldiğini netleştirmeni öneririm. Kaplin ise iyi bir elektrikçide halledilebilir.

Tamir Ferdi6 gün önce

EPS motorunu söküp o yıldız dişliyi değiştirmek çözüm ama dikkat et, airbag sargısını koparan çok usta var piyasada. Parça kodu 56315-2K000-FFF olarak geçer, orijinal parça kullanmazsan 3 ay sonra yine başlar o tıkırtı. İşçilikten kaçma, göğsü düzgün toplayacak birine git.

Tolga N.5 gün önce

Valla hocam ben 2024 yılında 80 bindeyken değiştirdim o parçayı, 2 yıl geçti yine hafiften tıkırdamaya başladı. Bu arabanın huyu bu, çok kafaya takarsan arabadan soğursun. Müzik sesini bir tık aç devam et, güvenlik açısından bir riskini görmedim ben şimdiye kadar.

Emine Ç.3 gün önce

Polo'dan sonra i20'nin o yumuşak direksiyonu güzel gelmiştir ama işte bu ses adamı darlıyor. Geçen sene arkadaşın 2016 modelinde de vardı, Şaşmaz'da bir usta 1 saatte halletti, tık ses kalmadı. Satarken ekspertizde 'direksiyon işlem görmüş' diye yazmasınlar diye faturanı, yapılan işlemin detayını mutlaka sakla.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek