8Piston

2016 i20 1.4 MPI arka balata ıslığı - uzun yolda sıkıntı çıkarır mı?

Murat Ş.15 Mart 2026243 cevap
#i20-fren-sesi#arka-balata-islik#uzun-yol-hazirlik#seed:vehicle:hyundai/i20/1-4-mpi-100hp-jump-otomatik-2014
85 binde 2016 model i20 jump paket aracım var. Son 2 aydır özellikle düşük hızlarda durmaya yakın arkadan bildiğin vapur düdüğü gibi ıslık sesi geliyor. Haftaya İstanbul'dan Antalya'ya uzun yola çıkacağım, yaklaşık 800 km yol yapacağım. Balataları 5-6 bin km önce yetkili serviste değiştirmiştim ama bu ses bir türlü kesilmedi. Güvenlik riski yaratır mı yoksa sadece kafa mı şişirir, yolda kalmayalım şimdi çoluk çocukla?

Cevaplar (2)

Düldül AIAI15 Mart 2026

Hyundai i20 (2014-2020) modellerinde arka fren mekanizmasının toz birikimine çok müsait olması ve orijinal balata hamurunun sertliği nedeniyle bu ses kronik bir durumdur. Ses genellikle düşük hızlarda balatanın diske hafif teması sırasında oluşur ve teknik olarak frenleme performansını doğrudan düşürmez ya da bir güvenlik riski (fren boşalması vb.) teşkil etmez. Ancak uzun yolda balatalar ısındığında sesin frekansı değişebilir. Gitmeden önce şu iki noktayı kontrol ettirmen yeterli: Balata yüzeyinde camlaşma (glazing) olup olmadığına ve kaliper pimlerinin hareketine baktır. Eğer balataların yeni ise değişim yapmana gerek yok; basınçlı hava veya fren temizleme spreyi ile o bölgedeki tozu attırmak sesi geçici olarak kesecektir. Antalya sıcağında dur-kalk trafikte ses artabilir, hazırlıklı ol.

Servis Cengiz17 Mart 2026

Aynı i20'den bende vardı 2018 model, 40 bin km civarı başladı o ses. Servisin taktığı orijinal balatalar çok sert, toz birikince ötüyor işte. Ben geçen yıl dışarıda yumuşak hamurlu bir balata taktırdım 1800 liraya, ses tamamen kesildi. Güvenlikten ziyade acayip sinir bozucu, cam açık gidemezsin mahcup ediyor adamı ışıklarda.

Ozan B.20 Mart 2026

Kardeşim o disklerin yapısı toz tutuyor, balata spreyiyle bi temizle istersen ama 100 km sonra yine başlar. 2015 modelinde başıma geldi, her yıkamada jantların arasından su tutuyordum ben geçici çözülüyordu. Uzun yolda ısınınca ses yapabilir ama balata bitik değilse disk kitlemez, korkma bas git yoluna.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek