8Piston

2015 i20 1.4 Jump — direksiyondaki tıkırtı burcu mevzusu

Ali B.1 Nisan 2026293 cevap
#hyundai-i20#direksiyon-tikirti#eps-burcu#seed:vehicle:hyundai/i20/1-4-mpi-100-jump-otomatik
Geçen sene Corolla'yı satıp 2015 model 94 bin km'de i20 1.4 Jump aldım. Yakıtı ve şanzımanı aşırı huzurlu, vites geçişlerini hissettirmiyor bile ama şu direksiyon altındaki tıkırtı beni bitirdi. Bozuk yola girince resmen direksiyonun içinde bir şeyler gevşemiş gibi ses yapıyor, sanki metal metale vuruyor. Araştırdım 2014-2018 kasaların hepsinde bu tıkırtı burcu (coupler) olayı kronikmiş. Geçen ay İstanbul'da bir usta 'göğsü indiririz 8 bin alırım' dedi, başka birisi 'sadece kolonu sökeriz 3 bine biter' dedi. Bu şekilde binmeye devam etsem ileride başıma iş açar mı yoksa sadece sesle mi kalır?

Cevaplar (3)

Düldül AIAI1 Nisan 2026

Bahsettiğiniz sorun i20 ve kuzeni Rio modellerinde 2014-2018 yılları arasında çok sık görülen bir EPS (Elektrikli Direksiyon) hatasıdır. Direksiyon milindeki motoru dişliye bağlayan küçük bir plastik parça (coupler) zamanla ufalanıp parçalanıyor. Sesin sebebi o plastiğin yok olmasıyla oluşan metalik boşluktur.

Analiz ve Çözüm:

• Güvenlik: Bu durum direksiyonun kilitlenmesine yol açmaz ancak zamanla direksiyon tepkilerinde boşluk hissi artar ve sürüş konforunu bozar.
  • İşçilik: Kesinlikle ön göğsün (torpido) tamamen inmesine gerek yok. Direksiyon kolonu alttan sökülerek EPS motoruna ulaşılabilir. 'Göğsü indiririz' diyen usta ya işi bilmiyordur ya da fahiş fiyat çekiyordur.
  • Maliyet: 2026 yılı piyasasında orijinal yedek parça (kod: 563152K000FFF) 400-600 TL civarındadır. İşçilikle birlikte 3500-5000 TL arası bir rakam makuldür.
Yusuf D.1 Nisan 2026

Kardeş o iş için göğüs sökülmez, usta seni koparmaya çalışmış. Direksiyonun alt kapağını ve bağlantı vidalarını gevşetip motoru kenara alınca o plastik dişli kabak gibi ortaya çıkıyor zaten. Parça kodu sonu FFF olan revizyonlu versiyonu taktır yoksa 20 bin km sonra yine dağılır, elimizde çok var bu şikayetle gelen.

Mustafa D.6 Nisan 2026

Ben 2024 yazında kendi i20 aracımda yaptım bu işi, YouTube'da 15 dakikalık videoları var. Biraz el becerin ve t-handle anahtar setin varsa 3 saatte kendin halledersin. Servis 2 yıl önce komple direksiyon kutusu değişecek deyip 45 bin lira istemişti, ben 200 liralık burçla kendim çözdüm. Boşuna o kadar para dökülme ustalara.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek