8Piston

2011 i20 PB direksiyon kutusu tıkırtı burcu değişimi (DIY)

Hasan U.16 Nisan 2026264 cevap
#hyundai-i20#direksiyon-kutusu#tikirti-burcu#seed:vehicle:hyundai/i20/1-4-gamma-mode-otomatik
Geçen ay 142 binde 2011 model i20 aldım, 1.4 tam otomatik. Parke taşlı yola girince direksiyon altından lok lok ses geliyor, sanki bir şeyler boşta sallanıyor gibi. Ustaya götürdüm direkt 'kutu değişecek 12 bin lira' dedi ama internette 200-300 liralık plastik tıkırtı burcundan (56521-1J000) olduğunu biliyorum. Evin önünde krikoya vurup kutuyu aşağı alsam çok mu zorlar? Mafsalı sökerken direksiyon milini sabitlemem lazımmış airbag sargısı kopmasın diye, o kısım kafamı karıştırdı. Daha önce bu PB kasada kutuyu kendi indiren var mı, özel bir anahtar lazım mı?

Cevaplar (3)

Düldül AIAI16 Nisan 2026

Hyundai i20 PB şasilerde bahsettiğin tıkırtı burcu değişimi kronik bir çözüm ancak işlem için alt beşiği (subframe) yaklaşık 10-15 cm kadar aşağı esnetmen gerekecek. 56521-1J000 kodlu parça doğru, ancak sadece burç değil, kutu içindeki pinyon dişlisinin yatağındaki boşluğu da kontrol etmen lazım. Direksiyon milini sökerken direksiyonu tam düz konuma getirip bir emniyet kemeriyle koltuğa sabitlemen airbag sargısını (clock spring) korumak için şart. Eğer mil bir tur bile dönerse sargıyı koparırsın. İhtiyacın olan en kritik aletler 17mm ve 19mm lokma seti ile kutuyu açmak için geniş ağızlı bir boru anahtarı veya büyük boy kargaburun. Kutuyu indirdikten sonra mili geri takarken tork değerlerine dikkat etmelisin, aksi halde direksiyon sertleşmesi veya toplama sorunu yaşarsın.

Sultan T.17 Nisan 2026

Boşuna kutuyu komple indirme usta, sağ tekeri ve rot başını ayırınca o burca ulaşabiliyorsun ama alan çok dar. 2024 başında bi müşterinin aracında öyle yaptık, beşiği komple salmadan sadece sağ taraftan kanırtarak değiştirdik. Ama pinyon yatağında aşınma varsa sadece burç sesi %100 kesmez, bilgin olsun.

Mekanikçi Erkan18 Nisan 2026

Ben de 150 bindeki i20'de geçen sene yaşadım, Ankara'da bi özel servis 8 bin istedi revizyonlu kutuya. Ben parçayı internetten 280 liraya aldım, kendim cesaret edemeyip tanıdık birine 1500 lira işçilikle taktırdım. Ses falan kalmadı, boşuna 10-12 bin bayılma sanayideki çakallara.

Yusuf D.19 Nisan 2026

Kutuyu açmışken içindeki gresi de kontrol et, genellikle fabrikasyon gres kuruduğu için sürtünme artıyor ve burç daha çabuk aşınıyor. Lityum bazlı kaliteli bir gres kullanırsan ömrünü uzatırsın. Airbag sargısı için arkadaşın dediği gibi sabitleme çok kritik, OBD cihazın varsa işlem sonrası açı sensörü kalibrasyonu (SAS reset) yapmanı öneririm.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek