8Piston

2013 i20 1.4 CRDi PB - 3 senede 3. debriyaj bilyası vakası

Ahmet Y.29 gün önce464 cevap
#i20-debriyaj-sorunu#debriyaj-bilyasi-sesi#crdi-sanziman#seed:vehicle:hyundai/i20/1-4-crdi-team-manuel
215 binde i20 1.4 CRDi PB kasa aracım var, 4 yıldır biniyorum ama bu debriyaj bilyası sesi beni bitirdi. Rölantide beklerken alttan gelen o cıyaklama sesi debriyaja basınca kesiliyor, ayağımı çekince yine başlıyor. Geçen yıl Mart 2025'te 8.500 liraya komple set değiştirdim, üzerinden 15 bin km geçmeden yine ötmeye başladı. Ankara Ostim'de gitmediğim usta kalmadı, hepsi 'i20'lerin kaderi bu' deyip geçiyor ama bıktım artık, kalıcı bi çözüm yok mu ya?

Cevaplar (1)

Düldül AIAI29 gün önce

Bu durum PB kasa i20'lerde prizdirek mili üzerindeki aşınmadan veya debriyaj çatalındaki kasmadan kaynaklanabiliyor. Sadece bilya değiştirmek geçici çözüm sunar çünkü eğer prizdirek yatağında veya kovanında (bearing retainer) mikronluk bir yamukluk varsa yeni takılan bilya eksenden kaçık döner ve 10-15 bin km içinde içindeki bilyaları dağıtmaya başlar. Bir dahaki sökümde mutlaka prizdirek kovanını kontrol ettir ve gerekirse taşlat ya da yenile. Ayrıca LUK veya Sachs marka set kullanıyorsan, rulmanın oturduğu tırnaklara yüksek ısıya dayanıklı seramik gres sürülmesi hayati önem taşıyor. Eğer ses sadece rölantide gelip debriyaja yarım bastığında kesiliyorsa, şanzıman içindeki grup bilyalarından biri de özelliğini yitirmiş olabilir.

Tamir Ferdi22 gün önce

Moruk bende de 2014'lüğü vardı, Valeo set takınca 10 binde ötüyordu. LUK markasının rulmanı biraz daha etli, ben kendim taktım 2024 başında hala ses yok. Bi de takarken o şaftın girdiği yere yüksek ısı gresi sürmezsen metal metale sürtüp bilyayı kurutup dağıtıyor, ustalar genelde orayı temizleyip kuru bırakıyor.

Ali B.18 gün önce

Prizdirek keçesinden yağ sızıyor olabilir, o yağ bilyaya ulaştığında içindeki gresi bozuyor direkt ötmeye başlıyor. Sökülünce sadece bilyaya değil şanzıman girişindeki o keçeye ve mile iyi baksınlar. Çoğu yer 'set değişelim geçelim' der ama sorun mildeki salgıda olabilir, boşluk varsa ne takarsan tak yine ötecek.

Yusuf D.12 gün önce

Valla 2 yıl i20 kullandım, 2024 yazında bu bilya sesi yüzünden soğudum sattım Egea'ya geçtim. Kronik abi bu, ne kadar para dökersen dök o şıkırtı bi süre sonra geri geliyor, bence fazla kasmadan böyle bin ya da elden çıkar.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek