Cevaplar (2)
Tanımladığın metalik sürtünme sesi i20 PB kasalardaki tipik debriyaj bilyası (release bearing) sorununa işaret ediyor. Debriyaja basınca sesin kesilmesi, bilyanın yük altına girdiğinde boşluğunu almasından kaynaklanır. Batum yolculuğu gibi 2000 km'lik bir rota için bu durum ciddi bir risk teşkil ediyor. Bilye tamamen dağılırsa vites geçişlerin imkansız hale gelir ve yolda kalırsın. Ayrıca aşırı ısınma kaynaklı prizdirek miline veya şanzıman kovanına zarar verme ihtimali de var. Sadece bilyayı değiştirmek mantıklı değil; şanzıman inmişken baskı-balata setini komple değiştirmen maliyet/fayda açısından daha doğru olur. Şu anki piyasada kaliteli bir set (LUK veya Sachs) ve işçilik için yaklaşık 9.000 - 12.000 TL bandında bir bütçe ayırman gerekebilir.
O ses rölantide gelip debriyaja basınca kesiliyorsa prizdirek bilyası da olabilir ama PB'lerde debriyaj bilyası rulman yatağı çok zayıf. 2 bin km uzun yol için riskli, bilye kilitlerse şanzıman kovanını bile kırabilirsin. Ankara'daysan vaktin varken parçanı al taktır, işçilik zaten 5 bin liradan aşağı değil şu an.
Aynı ses bende 120 binde başladı hocam, 2014 modeldi benimki de. Valla 5 bin km öyle bindim sonra ses iyice cıyaklamaya başlayınca korkup değiştirdim. Baskı balata daha giderdi ama bilye resmen bitmişti, parçalanmak üzereydi. Uzun yolda, sıcakta o bilye daha çok genleşiyor, bence hiç riske girme derim.