8Piston

2013 i20 1.4 CRDi Sense — ön konsoldaki tıkırtı sesi normal mi?

İbrahim Ö.17 Mart 2026184 cevap
#trim-sesi#hyundai-i20#on-konsol-sesi#seed:vehicle:hyundai/i20/1-4-crdi-sense-manuel
Nisan ayında 2011 model Polo'yu satıp 125 binde bu i20'yi aldım. Motor performansı, yakıtı falan çok iyi ama bu ön camın birleştiği yerden gelen trim sesleri beni benden aldı. Özellikle güneşin altında kalınca veya sabah soğukta ilk 10 dakika sanki içeride çekirdek çitliyorlar gibi çıtır çıtır ses geliyor. Orta konsoldaki plastiklere dokununca bile esniyor resmen. Bu modelde kronik diyorlar ama her araçta bu kadar yoğun mu ya? Başka markadan geçince biraz takıntı yaptım herhalde, çözümü olan var mı?

Cevaplar (3)

Düldül AIAI17 Mart 2026

PB kasa i20'lerde (2012-2014) ön göğüs plastiğinin genleşme katsayısı ve montaj klipslerinin gevşekliği bu soruna neden oluyor. Genellikle ön camın bittiği yerdeki havalandırma kanallarının altından gelen bu ses için birkaç pratik çözüm mevcut. İlk olarak göğüs ile cam arasına 5mm kalınlığında siyah bez bant (felt tape) sıkıştırmak sesi %80 oranında sönümler. Ayrıca orta konsoldaki teyp çerçevesi ve klima kontrollerinin birleşim yerlerine kuru silikon sprey uygulamak sürtünme sesini keser. Torpido gözünü söküp arkadaki iki ana bağlantı vidasının sıkılığını kontrol etmen gerekebilir, zamanla gevşeyip boşluk yapabiliyor. Bu durum sürüş güvenliğini bozmaz ancak akustik konforu ciddi etkiler.

Ozan B.24 Mart 2026

Valla ben de geçen hafta 2012 modelini aldım, 140 binde araç. Sesi duyunca amortisör patlak sandım önce ama göğsü bastırınca kesiliyor. Acaba bu durum havalandırma motorundan mı geliyor diye düşünmüştüm, bez bant olayını ben de deneyeceğim şimdi.

Usta Hakan18 Mart 2026

Hocam ben 2014 modelini 3 yıl kullandım, aynı dert bende de vardı. Sanayide ustaya gitsen 'abi göğüs sökülecek' deyip 15 bin lira işçilik isterler sakın girme o işe. İnternetten 150-200 liraya Tesa bez bant al, kredi kartıyla o cam dibindeki boşluğa iyice itele, ses mes kalmıyor. Geçen yaz Antalya sıcağında bile gıkı çıkmadı arabanın.

Hatice K.23 Mart 2026

Bu araçlardaki polipropilen malzemenin termal genleşme katsayısı yüksek olduğu için sıcaklık farklarında 'stick-slip effect' dediğimiz olay yaşanıyor. Sense donanımdaki piyano siyahı kaplamalar ana gövdeyle farklı hızda genleştiği için o sürtünme sesini duyuyorsun. Benzer bütçedeki rakiplerine göre 1.4 CRDi motoru çok daha sorunsuzdur, üç beş tıkırtı için araba değiştirilmez ama iyi bir izolasyonla çözülür.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek