Cevaplar (3)
Hyundai i20 PB kasa (2009-2012) modellerinde karşılaştığın bu durum maalesef tamamen kronik. Fabrikada kullanılan 'soft touch' kaplama malzemesi, sıcaklık değişimleri ve el teriyle temas ettikçe zamanla polimer yapısını kaybedip yapış yapış olur ve dökülür. Genelde 60-80 bin km bandında başlar, senin baktığın 145 bindeki araçta çoktan zirve yapmış olması şaşırtıcı değil. Bu bir bakımsızlık belirtisinden ziyade malzeme kalitesi hatasıdır. Direksiyon için deri kaplama yaptırabilir, kapı kollarını ise zımparalayıp mat siyah plastik boyasıyla boyatarak ömürlük çözebilirsin. Motoru sağlamsa bu durum pazarlık kozu olarak kullanılabilir çünkü mekanik bir soruna işaret etmez.
Kral hiç dert etme aynısını 2010 model aracımda yaşadım. Geçen yıl İstanbul'da bir döşemeciye direksiyonu 1500 liraya diktirdim, vites topuzunu da yan sanayi sıfırıyla değiştirdim çiçek gibi oldu. O soyulan yerler bu arabaların fıtratında var, motoru sağlamsa kaçırma derim.
Polimerik kaplamanın UV dayanımı düşük olduğu için o yıllardaki çoğu Uzak Doğu aracında bu problem var. Eğer alacaksan o bölgeleri izopropil alkol ile temizleyip altındaki sert plastiğe ulaşabilirsin, en azından eline yapışmaz. Fiyat avantajı varsa trim işleri bir şekilde hallolur.