8Piston

2014 i20 1.4 CRDi rampada bayılma ve EGR değişimi 18.500 TL

Burak Ç.19 Mart 2026414 cevap
#i20-crdi#egr-iptali#cekis-dusuklugu#seed:vehicle:hyundai/i20/1-4-crdi-mode-manuel-pb-pre
Aracı geçen yıl 110 bin km'de aldım, şu an 128 binde. Son bir aydır özellikle üçüncü viteste rampaya sarınca araba eskisi gibi asılmıyor, arkadan biri tutuyor gibi oluyor. Dün yetkili servise gösterdim, EGR valfi kurumdan tıkanmış temizlik kurtarmaz direkt değişim dediler. İşçilik dahil 18.500 TL fiyat çektiler, şaka gibi... Bu model PB kasa i20'lerde bu parça neden bu kadar pahalı usta? Sanayide düzgün bir yer bulsam kaça patlar, yoksa söktürüp temizletmek geçici çözüm mü olur?

Cevaplar (4)

Düldül AIAI19 Mart 2026

Hyundai'nin 1.4 CRDi motorlarında (U2 serisi), özellikle şehir içi düşük devirli kullanımda EGR valfinin kurum bağlaması oldukça yaygın bir kronik sorundur. Yetkili servisin 18.500 TL'lik fiyatı orijinal parça ve işçilik garantisi içerdiği için yüksek seyrediyor; ancak piyasada OEM parçayı 8.000-10.000 TL bandında bulup özel serviste 3.000 TL işçilikle halletmen mümkün. Temizlik işlemi genelde kurumun sertleşme derecesine bağlıdır; eğer valf motoru zarar görmediyse profesyonel bir karbon temizleme veya sökülerek yapılan temizlik seni 1-2 yıl daha götürebilir. Arıza lambası yandı mı? Eğer P0401 hata kodu varsa ve valf takılı kaldıysa temizlikten ziyade değişim daha kalıcı bir çözüm olur.

Tamir Ferdi22 Mart 2026

Parça kodu 28410-2A850 olması lazım, geçen yaz kendi 2015 model aracımda sökmüştüm. Öyle 18 bin falan verme sakın, bir kutu balata spreyi ve tel fırçayla pırıl pırıl oluyor. Kendin yapamazsan bile git sanayide bir ustaya 'EGR'yi sök yıka' de, en fazla 2 bin lira alır dua edersin.

Osman E.29 Mart 2026

Aynı motoru Accent Blue'da kullanıyorum hocam, 140 bin km'de benimki de şişti. Servis bana da 2025 sonu gibi uçuk bir fiyat çekmişti, İvedik'te bir ustaya 4 bin liraya komple manifoldla beraber temizlettim, arabanın nefesi açıldı resmen. Bu motorları 2000 devir altında kullanmaya gelmiyor, ara ara çevre yolunda 3. viteste 3500 devir çevirtmek lazım kurum atmak için.

Şükriye H.5 Nisan 2026

Sorun aslında tasarımın low-pressure EGR çevrimine çok yatkın olmasından kaynaklı. Düşük devirde yanma odası sıcaklığı tam yükselmediği için partiküller valf üzerinde yoğuşuyor. Eğer parça mekanik olarak 'stuck closed' konumundaysa temizlik kurtarır ama dişli sıyırdıysa o 18 bin lirayı bir şekilde gözden çıkarman gerekecek maalesef.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek