Cevaplar (3)
Hyundai i20 PB facelift (2012-2014) modellerinde arka fren kaliper pimlerinin gevşemesi veya gresinin özelliğini yitirmesi en yaygın kronik şikayetlerden biridir. Güvenlik açısından büyük bir risk teşkil etmez ancak sürüş konforunu baltalayan o metalik sesi yapar. Komple kaliper değişimi yerine şu adımları izlemek çok daha maliyet odaklı olacaktır:
- Özel Gresleme: Kaliper pimlerini söküp yüksek ısıya dayanıklı seramik veya bakır katkılı gresle doldurmak sesi bir süreliğine keser.
- Pim Yenileme: Aşınan pimlerin yerine tamir takımı alarak (yaklaşık 700-1000 TL) yenileme yapmak daha kalıcı bir çözümdür.
- Makaron Uygulaması: Sanayideki çoğu usta pimlerin üzerine ince bir makaron (ısı büzüşmeli tüp) geçirerek boşluğu alır, bu yöntem oldukça etkilidir.
Eğer frene bastığında ses kesiliyorsa teşhis %100 kaliper pimidir.
Hocam hiç boşuna servise o paraları bayılma, 2014 modelinde ben kendim hallettim geçen yaz. Sanayiden 450 liraya tamir takımı aldım, kriko ile kaldırıp tekeri sökünce 15 dakikalık iş. Gres olarak sakın kauçuklu falan sürme, o toz topluyor sonra pim iyice kitliyor, yüksek ısı gresi şart.
Benim 2012 modelde de vardı aynı dert, Ankara Şaşmaz'da bir ustaya götürdüm pimlerin boşluğunu aldı 1000 lira mı ne verdim 2 yıl önce. O günden beri çıt yok valla. Polo'dan sonra bu araba biraz teneke hissi verir ama motoru taş gibidir, bu ufak tefek seslere çok takılma derim kral.
Valla ben de i20 bakıyordum, bu konuyu görünce duraksadım şimdi. Eğer 8-9 bin lira sadece parça maliyetiyse piyasası biraz karışıkmış bu kaliperin. Gerçi kronikse her türlü bir çözümü vardır forumlarda, araştırmaya devam.