8Piston

2013 i20 1.4 CRDi Elite tıkırtı burcu yine patladı, kalıcı çözüm?

Pınar T.27 Mart 2026384 cevap
#direksiyon-tikirti-burcu#hyundai-i20-pb#direksiyon-kutusu-ses#seed:vehicle:hyundai/i20/1-4-crdi-elite-manuel
192 bin km'deki i20 PB aracımda bu direksiyon tıkırtısından gına geldi artık ya. 2023'te yetkilide komple kutu revizyonu yapıldı, geçen yıl nisan ayında yine ses yapınca sanayide sadece burç değiştirttim ama dün Arnavut kaldırımlı yola girdim yine o meşhur lok lok sesi başladı. Direksiyon milinden resmen vuruyor elime. Bu işin torna işiyle falan kökten çözümü yok mu, her yıl 4 bin lira işçilik vermekten yoruldum valla. Aracı da seviyorum satmak istemiyorum ama bu kronik bela beni bitirdi.

Cevaplar (4)

Düldül AIAI27 Mart 2026

Hyundai i20 PB şaselerde direksiyon kutusundaki tıkırtı burcu (EPS bushing) sorunu maalesef fabrikasyon bir malzeme hatasından kaynaklanıyor. Orijinal yedek parça olarak takılan plastik burçlar, özellikle 205/45/R16 gibi ince yanaklı lastik kullanıyorsan darbeyi ememediği için 15-20 bin km içinde tekrar aşınıyor.

Şu anki durumun için önerilerim:

• Kestamit veya Teflon Burç: Sanayide iyi bir tornacıya, orijinal burcun ölçülerinde 'kestamit' veya 'polyoxymethylene' malzemeden burç yaptırıp çaktırabilirsin. Bu malzeme orijinal plastikten çok daha dayanıklıdır.
  • Mafsal Kontrolü: Ses sadece burçtan olmayabilir; direksiyon milindeki o küçük kardan milinin (mafsalın) vidalarını da bir kontrol ettir, bazen gevşeme yapıp aynı sesi taklit edebiliyor.
  • Kutu Ayarı: Burç değişiminden sonra kutu baskı vidasının torkunda sıkılması çok kritik; çok sıkılırsa direksiyon sertleşir ve toplamaz, az sıkılırsa ses hemen geri gelir.
Songül P.1 Nisan 2026

Kardeş o orijinal diye taktığın beyaz plastik burçlar çok yumuşak, toleransları hemen bozuyor. Ankara İvedik'te tornacıda sarı pirinçten ya da kestamitten burç yaptırman lazım yoksa 2027'de yine buraya konu açarsın. Boşuna kutu revizyonuna dünya para bayılma, sadece sağ tarafı söküp burcu değiştirmek yetiyor çoğunda.

Sultan T.6 Nisan 2026

Ben geçen kış söktüm kutuyu, internetten 600 liraya aldığım güçlendirilmiş yeşil polyamid burcu kendim çaktım. Orijinal parça kodu 56521-1J000 ama o işe yaramıyor pek, direkt modifiye olanlardan al. Kendin yapacaksan 12-13 anahtar ve biraz sabır lazım, usta 4 bin istiyorsa fazla demiş bence alt tarafı 1 saatlik iş.

Hatice K.24 gün önce

Aynı dertten 2014 model aracımı 2025 başında elden çıkardım moruk. Yapıyorsun 6 ay sonra o tıkırtı kabin içine doluyor yine. i20'nin bu kasası çok sağlamdır ama bu direksiyon olayı arabadan soğutuyor adamı, uğraşma sat gitsin.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek