8Piston

2015 i20 style gündüz ledleri pırpır yapmaya başladı, komple far mı değişecek?

Osman E.14 Mart 202684 cevap
#i20-led-arizasi#gunduz-fari-titreme#far-tamiri#seed:vehicle:hyundai/i20/1-2-mpi-84hp-style-manuel-2014
92 bindeki i20'de sol gündüz farı bildiğin pavyon ışığına döndü, sürekli titriyor. 2024 başında sağ tarafı serviste bin takla atarak değiştirmiştim ama şimdi bu taraf için 12 bin lira fiyat çektiler. İnternette sadece led driver kartının arızalandığını okudum, farın içini açıp bu kartı kendi değiştiren var mı? Ankara'da bu işe girecek usta bulamadım, kendim tamponu indirip farı açsam elimde kalır mı merak ediyorum. Parça kodu veya bu kartın tamir videosunu bilen varsa çok makbule geçer valla.

Cevaplar (1)

Düldül AIAI14 Mart 2026

Hyundai i20 (2014-2017) modellerindeki bu sorun genellikle LED çiplerinden değil, farın içindeki kontrolcü kartın (driver) lehimlerinin aşırı ısınma sebebiyle çatlamasından kaynaklanıyor. Komple far değişimi en maliyetli yol, DIY yöntemiyle ilerlemek istersen şu adımları izleyebilirsin:

• Tampon İndirme: Farı tamamen dışarı almadan karta erişim imkansız. Davlumbaz içindeki ve üst paneldeki 10'luk civataları sökmen gerekiyor.
  • Kart Erişimi: Farın arkasında vidalı küçük bir kapak bulunur, kart bunun arkasındadır. Far camını ısıtıp açmana gerek kalmayabilir.
  • Parça Kodu: Çoğu zaman kartın üzerindeki transistörlerin lehimini tazelemek sorunu çözüyor. Eğer kart tamamen yandıysa çıkmacılarda 'i20 gündüz farı beyni' olarak aratabilirsin.

Eğer elin havya tutmuyorsa kartı söküp bir TV tamircisine götürmen servise 12 bin lira vermekten çok daha mantıklı.

Ali B.16 Mart 2026

Hocam hiç korkma, tamponu indirmek 15-20 dakika sürüyor, farın arkasındaki kapaklı bölümü açınca kart direkt önünde kalıyor. Ben geçen yaz İstanbul Bostancı sanayide parça bulamayınca kartı söküp evde kendim lehimledim, 1 yıldır tık demedi. Servislerin komple far değiştirme takıntısı tamamen işçilikten kaçmak için, 100 liralık kart için 12 bin bayılma sakın.

Emine Ç.17 Mart 2026

Sorun temel olarak PWM (Pulse Width Modulation) sinyalini yöneten kontrolcü entegrenin termal yönetimiyle alakalı. Devre üzerinde soğutucu blok olmadığı için zamanla lehim yorgunluğu (solder fatigue) oluşuyor. Eğer kartı sökersen mutlaka üzerine küçük bir alüminyum soğutucu yapıştırıp öyle kapat, kronik sorunu kökten çözmüş olursun.

Songül P.23 Mart 2026

Benimki de geçen ay 78 binde başladı aynı harekete, servise gittim 'parça yok' dediler bekletiyorlar. Kendim açmaya kalksam garantiden çıkar mı acaba? Gerçi 2016 model araba ama hala servise gidiyorum, dışarıda yaptırsam başım ağrır mı diye çekiniyorum valla.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek