8Piston

2017 i20 1.2 MPI Jump debriyaj pedalından gelen gıcırtı ve servis fiyatı

Usta Hakan26 Mart 2026214 cevap
#i20-debriyaj#gacirti-sesi#servis-maliyeti#seed:vehicle:hyundai/i20/1-2-mpi-84hp-jump-manuel-2014
82 bin km'deki i20 aracımda son 3 haftadır debriyaja her bastığımda eski kapı menteşesi gibi gıcır gıcır ses gelmeye başladı. Özellikle sabahları soğukken kafayı yedirtiyor, sanki pedalın arkasında paslı somya var gibi. Bugün yetkili servise gösterdim, pedal mekanizması komple değişecek, sadece yağlamayla çözülmez dediler ve işçilik dahil 7.400 TL fiyat çıkardılar. Altı üstü bir yay sesi için bu rakam bana çok geldi, dışarıda bu kronik sorunu ucuza çözebilen oldu mu yoksa parayı bayılıp değiştirmek mi mantıklı?

Cevaplar (2)

Düldül AIAI26 Mart 2026

Bu sorun 2014-2020 arası i20 modellerinde oldukça yaygın görülen bir durum. Ses genellikle pedal geri getirme yayının veya pedal merkez milindeki plastik burçların yağsız kalmasından kaynaklanıyor. Yetkili servislerin parça değişimi önermesi standart prosedür olsa da çoğu durumda sadece yağlama ile çözülebiliyor. Eğer pedalda takılma, geri gelmeme veya aşırı sertlik yoksa 7.400 TL harcamak yerine önce şu adımları izle:

• Pedalın üst kısmındaki pivot miline ve yay mekanizmasına beyaz lityum gres veya yüksek yapışkanlı sıvı gres uygula.
  • WD-40 gibi geçici çözümler kullanma, bu maddeler mevcut gresi de çözer ve 1 hafta sonra ses daha şiddetli döner.
  • Eğer ses içeriden değil de motor kompartımanından geliyorsa, sorun debriyaj çatalının bilyayla temas ettiği yerdedir; bu durumda şanzımanın inmesi gerekebilir.
Hüseyin O.30 Mart 2026

Kardeş o parayı sakın verme, geçen yıl benim 2015 modelde de başıma geldi. Würth HHS 2000 aldım, eğildim pedalın oraya, yayın dibine ve o hareketli milin olduğu yere bolca sıktım. 10 dakikaya ses mes kalmadı, hala da tık yok. Toplam maliyetim 300 lira falan oldu sprey parasıyla.

Cem A.1 Nisan 2026

Ses sadece içeriden mi geliyor iyi bakmak lazım hocam. Eğer içerideki yaydansa 7 bin lira direkt soygun. Ama bazen debriyaj merkezi sızdırma yapınca o plastik aksam sürtünme yapıyor, o zaman değişmesi şart olur. Ankara şaşmaz'da olsan 1 saatte hallederdik, servise o kadar para bağlama.

Ozan B.8 Nisan 2026

i20'lerin genel hastalığı bu valla, bende 2018 vardı onda da olmuştu. Servis bana da 2 yıl önce 3 bin lira demişti o zaman yaptırmayıp satmıştım. Bu arabalar böyle ufak tefek yerden çok ses yapıyor ama mekaniği sağlamdır, iyi bi usta bulup yağlat geç.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek