Cevaplar (2)
PB kasa i20'lerde (2008-2014) fabrika çıkışlı debriyaj bilyası ve baskı balata mukavemeti maalesef düşük seviyededir. Yaşadığın durum bu model grubu için tipik bir kronik arıza. 118 bin km, orijinal set için Türkiye trafiğinde oldukça iyi bir süre bile sayılır. Sertleşmenin nedeni baskı şemsiyelerinin (diyafram yaylarının) esnekliğini yitirmesi, duyduğun ses ise debriyaj bilyasının yağsız kalıp aşınmasıdır.
Değişim yaparken fabrikanın orijinal diye sunduğu parçadan ziyade Sachs veya Valeo gibi markaların güçlendirilmiş setlerini tercih edersen pedal belirgin şekilde yumuşayacaktır. 14 bin TL rakamı Mayıs 2026 piyasa şartlarında işçilik dahilse kabul edilebilir. Eğer ses çok artarsa bilya dağılıp debriyajın tamamen boşa çıkmasına ve yolda kalmana neden olabilir, fazla geciktirme.
PB kasalarda debriyaj çatalına da baktırın mutlaka. Sadece balata değiştirip geçersen o sertlik tam gitmiyor, çatalın mafsal noktası aşınıyor bilya yüzünden. Eğer volan yüzeyinde ısınmadan dolayı morarma varsa taşlatmadan yeni seti takma, 1 ay sonra titreme yapar geri gelirsin usta.
Parça kodu 41100-23130 olması lazım bu i20'lerin. Geçen yıl 2013 model aracımda kendim değiştirdim, şanzımanı indirmek biraz zahmetli ama bilyayı kesinlikle kaliteli bir şeyle değiştir. Servisin taktığı yine aynı sertleşmeyi yapıyor 30-40 bin km sonra. Ben o dönem 4 bin liraya parçayı alıp Ankara İvedik'te bir tanıdığa 3 bine taktırdım, kafa rahat.