Cevaplar (1)
Hyundai i20 PB kasa 1.2 Kappa motorlarda bu durum kronik malzeme kalitesizliğinden kaynaklanıyor. Debriyaj bilyasının (release bearing) içindeki gresin zamanla özelliğini yitirmesi veya bilyanın yatağında boşluk yapması bu 'cır-cır' sesine neden olur. Eğer ses sadece rölantide hafif bir sürtünme gibiyse ve debriyaja bastığında tamamen kesiliyorsa, bilya henüz kilitlenme aşamasında değildir. Ancak uzun yolda, özellikle yüksek ısıda bilya dağılırsa debriyajın ayırmasına engel olur ve vites geçişlerini imkansız kılar. Gürcistan gibi uzun bir rotada risk almamanı öneririm. Mayıs 2026 piyasasında Valeo veya Sachs marka bir setle (bilya dahil) özel serviste 11.000 - 13.500 TL bandında bu işi çözebilirsin. Bilyayı değiştirmek için şanzıman ineceği için set olarak değişmek en mantıklısı.
Aynı bilya problemini 2014 model aracımda 90 bin km civarı yaşadım. Teknik olarak release bearing dağılmadan yolda bırakmaz ama sürtünme katsayısı arttığı için debriyaj çatalına ve baskı şemsiyelerine zarar verme ihtimali var. Ben geçen yıl Ankara'da seti 8500 liraya değiştirmiştim, şu anki kurla 12 bin lira gayet makul duruyor.
Kardeş ses rölantide hır-hır yapıyorsa bilya bitik demektir. Uzun yolda debriyajı çok kullanmazsın ama dur-kalk trafiğe girersen o bilya iyice ısınır, en sonunda pedalı şişirir vitese geçiremezsin. Şanzımanı indirmeden net bir şey denmez ama bilya sesi şakaya gelmez, elinde kalırsa çekici masrafın tamir masrafını geçer.
Valla ben 2011 olanını 3 yıl önce bu sesle sattım, alan arkadaş hala biniyor. i20'lerin çoğunda var bu, aşırı artmadığı sürece sorun yaratmıyor genelde. Ama Gürcistan diyorsun, sınırda veya dağ yolunda kalırsan rezil olursun, bütçen varsa kafa rahatlığı için değiştirip çık yola.