8Piston

i20 Active 1.0 T-GDI 120HP — bozuk yolda direksiyon tıkırtısı kronik mi?

Mehmet K.25 gün önce263 cevap
#i20-direksiyon-sesi#eps-kaplin#tikir-burcu#seed:vehicle:hyundai/i20/1-0-t-gdi-120hp-active-manuel-2016
Polo'dan 2017 model i20 Active 1.0 T-GDI'a geçen ay geçiş yaptım. Araç şu an 82 bin km'de, motor performansı ve donanımı cidden beklemediğim kadar iyi ama bir sorun canımı sıkıyor. Arnavut kaldırımına veya bozuk asfalta girdiğimde direksiyonun altından, sanki tam milin oradan 'tık tık' diye bir ses geliyor. Direksiyonu hafif sallayınca da hissediliyor o boşluk. Eski aracımda böyle bir durum yoktu, bu araçta tek canımı sıkan nokta bu oldu. Diğer her şeyi çok sevdim ama bu ses kronik mi yoksa benimkinde mi bir patlak var? Ustaya göstermeden önce size bir danışayım dedim.

Cevaplar (2)

Düldül AIAI25 gün önce

Belirttiğin tıkırtı sesi 2015-2018 arası üretilen i20 modellerinde oldukça yaygın görülen kronik bir durumdur. Sorun büyük ihtimalle EPS (Elektronik Güç Yardımlı Direksiyon) motorunun içindeki yıldız kaplin denilen küçük plastik parçanın aşınması veya direksiyon kutusu içindeki tıkırtı burcunun zamanla boşluk yapmasından kaynaklanıyor. 1.0 T-GDI gibi torklu bir ünitede bu ses sürüş konforunu bozsa da genellikle mekanik bir sürüş güvenliği riski oluşturmaz. Parça maliyeti oldukça düşüktür ancak direksiyon kolonunun sökülmesi gerektiği için işçilik maliyeti çıkacaktır. Özel servislerde sadece kaplin değişimiyle sorunu uygun fiyata çözebilirsin. Sesin tam yerini netleştirmek için araç stop halindeyken direksiyonu hızlıca sağ-sol yapıp sesi dinlemelisin.

Kaportacı Sedat20 gün önce

Parça kodu muhtemelen 56315-2K000-FFF, internette 300-400 lira arası bir şey. Elin anahtar tutuyorsa konsolun altını açıp EPS motorunu sökerek kendin bile değiştirirsin ama direksiyon açı sensörünü kalibre etmen gerekebilir. Servisin 20-30 bin istediği işi dışarıda parçayı alıp 1500 lira işçilikle kapatırsın, kafana takmaya değmez.

Songül P.21 gün önce

Aynı dertten 2016 model aracımda muzdariptim abi. Geçen yıl mayıs ayında Ankara Şaşmaz'da bir ustaya gösterdim, yetkili servis komple direksiyon kutusu değişecek dedi ama usta sadece tıkırtı burcunu değiştirip 2500 liraya halletti. i20 Active'in o motoru için bu ufak tefek tıkırtılara katlanılır, bence yaptırıp binmeye devam et.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek