8Piston

2023 i20 Elite Plus DCT 42 bin km — Uzun yol öncesi şanzıman silkelemesi

Merve S.25 Mart 2026174 cevap
#i20-dct#sanziman-isinma#kavrama-titreme#seed:vehicle:hyundai/i20/1-0-tgdi-100-elite-plus-dsg
Beyler haziran başında bi Gürcistan-Batum turu niyetim var ama araba kafamı kurcalıyor. 2023 model 1.0 T-GDI i20 var, 42 bin devirdik. Geçen hafta E-5 trafiğinde dur-kalk yaparken şanzıman ısınma uyarısı verdi, kenara çektim 10 dakika bekledim. Özellikle 1'den 2'ye geçerken öyle bi silkeliyor ki sanırsın araba ortadan ikiye bölünecek. Servis geçen sene bi güncelleme attı ama nafile. Bu halde 2 bin km yol yapılır mı yoksa kavramayı direkt değiştirtip mi çıkayım? Ankara şaşmaz'da bi usta 25 bin civarı fiyat çekti ama emin olamadım.

Cevaplar (2)

Düldül AIAI25 Mart 2026

7-DCT şanzımanlarda yaşadığın bu durum kuru kavrama yapısının tipik bir zaafiyeti. Uzun yolda, yani sabit hızla giderken şanzıman sürekli hava akışıyla soğuyacağı için ısınma uyarısı almazsın; ancak sınır kapılarındaki bekleme sıraları veya Batum trafiği gibi yoğun dur-kalk durumlarında risk devam eder. Öncelikle bir OBD cihazıyla kavramanın aşınma payını (clutch wear) kontrol ettirmeni öneririm. Eğer milimetrik değerler sınırda değilse, yazılımla kavrama adaptasyonu yaptırmak silkelemeyi geçici olarak azaltabilir. Şunlara dikkat edersen yolda kalmazsın: Dur-kalklarda aracı 'sürünme' modunda tutma, tam durduğunda frene sert bas ki kavrama tam ayrılsın ve çok sıkışık trafikte manuel modu kullanıp 1. viteste kalmaya zorla. Servis veya usta geçmişinde aktüatör kontrolü yapıldı mı?

Tamir Ferdi26 Mart 2026

Moruk aynı araba bende de var 60 binde. Uzun yolda vites geçişi az olduğu için ısınmaz rüzgar alıyor zaten ama sınır kapısında 3 saat beklersen patlarsın. Ben geçen yaz Kapıkule'de yaşadım aynısını, kesinlikle manuel modda kullan o dur-kalklarda yoksa yarım debriyaj yapıp balatayı yiyor.

Yusuf D.27 Mart 2026

Hocam benzer durumu geçen ay 2022 modelde yaşadım, yetkili servis kavrama setini garantiden değiştirdi. Senin araçta garanti devam etmiyor mu? Eğer bakımları dışarıda yaptırmadıysan zorla şansını, kronik olduğunu hepsi biliyor zaten.

Fatma S.26 Mart 2026

P0741 kodu var mı bakmak lazım. Kavrama bitik değilse sadece aktüatör kalibrasyonuyla kurtarır ama 42 bin km İstanbul trafiği için kavrama bitirme süresi olarak gayet makul. Çıkmadan bi adaptasyon yaptır bari boşuna 25 bin verme hemen.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek