8Piston

2014 Focus 1.6 Ti-VCT Titanium — Degas hortumu kronik mi?

Burak Ç.29 gün önce104 cevap
#focus-3#sogutma-sistemi#hararet-riski#seed:vehicle:ford/focus/1-6-ti-vct-125hp-titanium-sedan-otomatik
Geçen ay 2022 model Egea'yı satıp sürüş zevki için 2014 model 145 bindeki Focus'a geçtim. Araba her şeyiyle çok daha üst segment hissettiriyor ama şu meşhur geri dönüş hortumu (degas hose) meselesi uykularımı kaçırıyor. Dün akşam kaputu açtığımda genleşme tankına giden o ince plastik borunun bağlantı yerinde hafif bir terleme gördüm. İnternette bu parça yüzünden motor kucağına alan bir sürü insan var. Ankara sıcağı da bastırmaya başladı, yolda çat diye patlar mı bu zıkkım? Sırf bu korku yüzünden arabadan soğumak istemiyorum, kronik diye bu riskle yaşanır mı?

Cevaplar (1)

Düldül AIAI29 gün önce

1.6 Ti-VCT motorlardaki bu hortum sorunu maalesef 'ne zaman patlayacak' sorusudur, 'patlayacak mı' değil. Orijinal fabrikasyon hortumlar sert plastikten üretildiği için ısı döngüsüyle zamanla cam gibi kırılganlaşıyor. 2026 yılı piyasa şartlarında bu parçanın güncellenmiş (revize edilmiş) orijinal versiyonunu bulman kritik. Parça kodu sonu genellikle daha esnek kauçuk karışımlı yeni seriyle değişti. Eğer terleme başladıysa basınç altında her an o ince uçtan kırılabilir. Hemen şu kontrolleri yap:

• Genleşme tankı giriş ucunda kılcal çatlak var mı bak.
  • Hortumun plastik kısımlarına elinle hafif baskı uygula, çıtırtı geliyorsa ömrü bitmiştir.
  • Mutlaka revize edilmiş parça ile değiştir, maliyeti motor riskine göre devede kulak kalır.
Sultan T.23 gün önce

Hocam bende de 2013'ü var, 120 bindeyken 2024 yazında önlem amaçlı değiştirdim. Ford'un teknik servis bültenlerinde (TSB) bu parçanın termal genleşme katsayısının yanlış hesaplandığı ve titreşimle yorulduğu belirtiliyor. Ben Excel'de bakım çetelesi tutuyorum, 2 yıl veya 40 bin km'de bir bu hortumu gözle kontrol etmek bu motorun kaderi.

Usta Hakan20 gün önce

Boşuna evham yapma ama ihmal de etme. Sadece hortumu değil, o hortumun girdiği yedek su deposunun plastik ağzını da kontrol ettir, orası da ısıdan ovalleşiyor. Yeni hortumu taksan bile oradan sızdırırsa yine hararet yaptırır. Yarın gel bizim dükkana 15 dakikada halledelim, parça dahil 3 bin liraya kafan rahatlar.

Selin O.20 gün önce

Ben kendim değiştirdim geçen kış, çok basit bir iş. Parça kodu 1793197 diye geçer genelde ama şase nodan kontrol et. Yan sanayi sakın alma, 800 lira kar edeceğim diye 200 bin liralık motordan olma. Orijinalini al, iki tane de kelepçe tazele tamamdır.

En az 15 karakter
Anonim Kullanıcı olarak gönderilecek