Cevaplar (2)
Focus Mk2.5 Ti-VCT modellerindeki bu kronik sızıntı genellikle o-ring kalitesizliğinden veya yüksek basınç hortumunun preslenme noktasındaki ısıl genleşme farkından kaynaklanıyor. 225 bin km'deki bir araçta pompa içindeki kanatçıklar aşındıysa hidroliği olması gerekenden fazla ısıtır, bu da sızdırmazlık elemanlarını (o-ringleri) çok daha çabuk bitirir. Sadece hortum değiştirmek yerine şu iki noktaya odaklanmalısın:
- Rekor kısmına standart o-ring yerine yüksek ısıya dayanıklı Viton (yeşil) o-ring takılmasını sağla.
- Pompa aşırı ısınıyorsa, ön panelin önündeki hidrolik soğutma borusunun (serpantin) dışının çamur/tozla kaplanıp kaplanmadığını kontrol et. Soğutma yetersizse yağ incelir ve sızıntı kaçınılmaz olur.
Eğer pompa revizyonu düzgün yapılmadıysa ve basınç valfi takılı kalıyorsa sistemde aşırı basınç oluşup en zayıf yer olan rekoru patlatıyor olabilir. Bir hidrolikçide sistem basıncını ölçtürmeni öneririm.
Pompayı revizyonlu taktırdıysan o-ringi eski kullanmış olabilirler ya da yan sanayi hortumun rekor kafası yuvaya tam oturmuyordur. Focuslarda o rekor aslında tek kullanımlıktır, sökülünce özelliği gidiyor. Pompa basıncını bi ölçtür usta, eğer 100-110 barın üzerine çıkıyorsa hortum ne yapsan dayanmaz, yine bi yerden patlatır.
Valla bu Focusların direksiyonu dert, bende de 2012'si vardı. 2 kere yaptırdım yine terletme yaptı, en son geçen yıl model yükseltip Egea'ya geçtim kurtuldum. Kronik olunca ne yapsan bir süre sonra nüksediyor, bence çok zorlama sat gitsin derim.
Aynı dertten 2010 modelde çok çektim, 180 binde patlamıştı benimki de. Hortumun o rekor kısmına gidip sanayide düzgün bir hidrolikçide özel diş açtırıp bakır pul attırdım, 2024'ten beri damla kaçırmıyor. Servisin 14 bin lira dediği hortuma rekorcuya 1200 lira verdim, pompa sesini de yağı komple boşaltıp yeşil Ford onaylı yağla değiştirerek kestim.